Dans   /   Geluid   /   Concert   /   Nightlife   /   Film

TakeOff UUR KULTUUR

Een avond vol concerten, dans, expo en dj's in STUK.

Ready for takeoff? KU Leuven trapt jouw culturele jaar op gang met een daverende festivalavond in kunstencentrum STUK. Jij bepaalt waar je gaat of staat (al mag je de gratis apero niet missen). STUFF. is de beste live band van het land en brengt je naar nieuwe hoogtes. Of heb je meer trek in Susobrino’s cocktail van kleurrijke samples, hip-hop beats en Zuid-Amerikaanse ritmes? Vergaap jezelf aan het verbluffende voetenwerk van granvat, laat je inspireren door de internationaal bekende kunstenaar Helen Cammock en pik een show van de futuristische performer Dolly Bing Bing mee. Heb je de zevende hemel bereikt? We sluiten af met een afterparty met DTM Funk in STUKcafé.

PROGRAMMA

➤ Gratis apero (STUKcafé, 19:00-20:00)

LIVE
➤ Susobrino (Labozaal - 20:00)
➤ STUFF. (Labozaal - 21:00)
➤ Granvat - Come On Feet (Soetezaal - 20:00 & 22:30)
➤ Dolly Bing Bing (STUKcafé - 23:00)
➤ Afterparty met DTM Funk (STUKcafé - 00:00-03:00)

EXPO
➤ Helen Cammock (Expozaal - 19:00-23:00)
➤ Jan Duerinck (STUKcafé - 19:00-23:00)
➤ Introductie tot de expo’s van Helen Cammock & Jan Duerinck (Expozaal & STUKcafé, 19:00, 20:00, 21:00 & 22:00, 15’)

FILM
➤ Sweet Thing (CinemaZED - 20:00 & 22:00)

PRAKTISCH

➤ Tickets: Gratis met KU Leuven Cultuurkaart / €10 zonder KU Leuven Cultuurkaart
➤ Jij bent de baas: je kiest de hele avond wat je wil zien en horen.
➤ Kom vroeg, want om 19u00 doen we een gratis apero.
➤ Toegang uitsluitend via de Naamsestraat.
➤ Bij de ingang moet je je Covid Safe Ticket en je identiteitskaart tonen. Als je binnen bent, moet je geen afstand houden of mondmasker dragen.
➤ Let op: als je STUK tijdens TakeOff UUR KULTUUR verlaat, mag je niet meer binnen. Je kan in STUK iets eten en drinken.
➤ Geen drank in de zalen behalve in de Labozaal.
➤ Granvat - Come On Feet is met gesloten deuren. De overige zalen zijn met open deuren.

Susobrino (concert)

Kleurrijke samples, flamenco gitaar en Zuid-Amerikaanse ritmes: beloftevolle multi-instrumentalist en producer stelt zijn nieuwe EP voor.

➤ 20:00 (30’)
➤ STUK Labozaal

De Belgisch-Boliviaanse muzikant-producer Susobrino mixt kleurrijke elektronica en hiphop-beats met Zuid-Amerikaanse ritmes en traditionele instrumenten. Live zorgt dat voor dansbare sets waarin claps en bassen worden aangevuld met live percussie en flamenco-riedels. Zijn nieuwe EP verschijnt binnenkort bij het label Kebrada van Dengue Dengue Dengue. ¡Vamos!

STUFF. (concert)

Het vijfkoppige collectief STUFF. bewijst waarom het de beste liveband van ons land is.

➤ 21:00 (90’)
➤ STUK Labozaal

Het vijfkoppige collectief STUFF. is zo’n begrip geworden in de Belgische muziekscene dat ze synoniem zijn geworden voor een muziekgenre: instrumentale grooves met haasje-over-ritmes, futuristisch gebliep, vettige baslijnen en repetitieve melodische patronen. Of zoals het toonaangevende magazine Jazz Standard het verwoordt: “If an energy drink could make music, it would sound like STUFF.” Live barst dit zootje ongeregeld van de energie, terwijl ze hun composities uitkleden doorheen langs improvisaties, opzwepende crescendo’s en intimistische jams. Niet toevallig zijn ze één van ‘s lands beste live bands, getraind als ze zijn door hun elvendertig andere muziekprojecten.

Na hun titelloze debuutalbum uit 2015 brachten ze in 2017 hun tweede worp uit, Old Dreams, New Planets. Nu is er T(h)reats, de derde plaat die wat langer op zich liet wachten vanwege een gemuteerd virus. De titel spreekt voor zich: kunst en muziek vormden tijdens deze onzekere covid-tijden als het ware een bedreiging voor de mens. Toch blijft STUFF. ondanks alles trouw aan hun oer-DNA, dat gevormd is door improvisaties en jams: “Uren van praten, filosoferen en fantaseren over hoe we het nieuwe album zouden kunnen aanpakken, leverde niets concreet op. Aldus begonnen we, zoals gewoonlijk, muziek te maken om te zien waar we zouden landen. In deze tijden, met deze mensen ... leverde het dit resultaat op.”

Dolly Bing Bing (concert)

Alien popstar, queer performer, cybersexuele fantasie: maak kennis met Dolly Bing Bing.

➤ 23:00 (35’)
➤ STUKcafé

Performancekunstenaar en zangeres Dolly Bing Bing is een fenomeen: ze is een glamoureuze alien popstar, een queer performer, een cyberseksuele fantasie. Kortom een ‘Gesamtkunstwerk’ dat in geen enkele categorie te vatten is. Ze brengt futuristische R&B en hyperpop met trippy melodieën. Ze rapt, zingt, danst en voguet. Even onbevreesd als kwetsbaar doorbreekt ze de gangbare ideeën rond seksualiteit en gender. Voor fans van Fka Twigs, Arca, Mykki Blanco en David Bowie.

Granvat / Bert & Stijn Cools - Come On Feet (voorstelling)

Een ontmoeting tussen footwork house en hedendaagse dans.

➤ 20:00 & 22:30 (60’)
➤ STUK Soetezaal

Come On Feet ontstond uit de fascinatie van de muzikale broers Bert en Stijn Cools (granvat) voor electronic dance music (EDM). Footwork, een subgenre dat vanuit de straatcultuur in Chicago ontstond, vormt de inspiratiebron voor de soundtrack. Al improviserend ontleden en transformeren ze het genre op synth-gitaar en elektronische drum. Typerend voor footwork is de combinatie van een nieuw tempo in de muziek met het snelle voetenwerk in de dans. Zes dansers en choreograaf Quan Bui Ngoc (o.a. Les Ballets C de la B) gaan in dialoog met de live uitgevoerde clubmuziek van de broers Cools. Ze combineren de kracht en de improvisaties van footwork, house en afrodansstijlen, met de souplesse en technieken uit de hedendaagse dans. De eerste keer dat de underground battle dance wordt omgekneed tot een performance!

Helen Cammock - Beneath the surface of skin (expo)

De Britse kunstenares en 2019 Turner Prize-winnares Helen Cammock verweeft autobiografie met scherpzinnige sociopolitieke observatie in haar eerste solotentoonstelling in België.

➤ 18:00-23:00 (doorlopende expo)
➤ STUK Expozaal

In Beneath the surface of Skin presenteert de 2019 Turner Prize-winnares Helen Cammock twee recente verzamelingen werk: Che si può fare verkent de kracht van de klaagzang - in het bijzonder de klaagzang van vrouwen en hoe ze kunnen fungeren als uiting van overleving, veerkracht en hoop. Het werk werd gecreëerd op basis van liederen, verhalen en getuigenissen die Cammock verzamelde van performers, activisten, kunstenaars, politici, historici, migranten en vluchtelingen tijdens een zes maanden durende reis door Italië. Het resultaat is een transhistorische, internationale, eigentijdse klaagzang, uitgesproken door vrouwen doorheen tijd en ruimte. In haar solotentoonstelling in STUK wordt het werk opgevolgd door het betoverende audiovisuele essay They Call it Idlewild. Het zachte ritme van de beelden ondersteunt de stem van Cammock die mijmert over het begrip 'nietsdoen', de politiek van luiheid, en doelloosheid als een vorm van voorrecht. Bij de ingang en op de binnenplaats van STUK staan twee billboards die elk een vraag stellen. Ze omkaderen They Call it Idlewild, en bij uitbreiding de hele tentoonstelling, waarin Cammock eens te meer blijk geeft van haar bijzondere vermogen om complexe gedachten te condenseren in momenten van scherpe helderheid.

Jan Duerinck - Support as Supposed (expo)

Beeldend kunstenaar Jan Duerinck deelt in zijn solotentoonstelling zijn fascinatie voor spelden.

➤ 18:00-23:00 (doorlopende expo)
➤ STUKcafé & STUK Onthaal

Als een object beleving draagt; Jan Duerinck medieert betekenis in verschillende materialiteiten. Wanneer voorwerpen van hun vanzelfsprekende functionaliteit worden ontdaan, vragen ze om opnieuw in een context te worden geplaatst. Banaliteit wordt zo onderwerp van reflectie. Niets is zomaar, of enkel wat het is. In zijn solotentoonstelling in STUK richt hij onze aandacht op spelden.

Sweet Thing (film)

Sweet Thing is een intieme en speelse film met poëtische beelden. Drie tieners laten hun disfunctionele gezin achter zich en gaan op avontuur.

➤ CINEMA ZED STUK
➤ 20:00 (90’)
➤ 22:00 (90’)

Sweet Thing is een erg intieme en bijzondere film. Het leven van tieners Billie en Nico is idyllisch, maar hangt met haken en ogen aan elkaar. Ze wonen bij hun vader Adam. Hij is een lieve papa, die verdrinkt in tranen en schuld, wanneer hij nog maar ’s toegeeft aan de verleiding van de drank. Hun excentrieke moeder is er al jaren vandoor.

Alles verandert deze zomer. Als Adam eindelijk in rehab moet, gaan de kinderen op avontuur. Met hun nieuwe vriend Malik gaan ze op zoek naar zijn vader, die in Florida woont.

Het verhaal is zwaarmoedig, maar regisseur Alexandre Rockwell maakte er een energieke en speelse film van. Met Billie, Nico en Malik bekijk e de wereld vanuit een kinderblik: vol magie en fantasie. Alexandre schoot Sweet Thing grotendeels in poëtisch zwart-wit en vroeg zijn eigen kinderen om de hoofdrollen te spelen.

Afterparty met DTM Funk

Stomende afterparty in STUKcafé met Antwerpen’s grooviest DJ.

➤ 23:40-03:00
➤ STUKcafé

Antwerpenaar DTM Funk is DJ, curator en oprichter van het label San-Kofa Rhythms. Zijn stomende sets zijn niet gebonden aan muziekgenres, maar exploreren in plaats daarvan drie basiselementen: soul, groove en ritme. Verwacht je aan een onweerstaanbare en tijdloze selectie muziek die STUKcafé gegarandeerd in vuur en vlam gaat zetten.

Introductie tot de expo’s van Helen Cammock & Jan Duerinck

Het STUKteam geeft je een inleiding tot de expo’s van Helen Cammock en Jan Duerinck.

➤ 19:00, 20:00, 21:00 & 22:00 (15’)
➤ Expozaal & STUKcafé

wo 13 okt 2021 19:00

Prijs

GRATIS met Cultuurkaart
€10 zonder Cultuurkaart