Bjørn Melhus The Theory of Freedom 3 Channel Video Installation, 13 min., 2015, Video still
Expo
Bjørn Melhus

The Theory of Freedom

In de multichannel video installatie The Theory of Freedom (2015) neemt de Duits-Noorse kunstenaar Bjørn Melhus de begrippen vrijheid, kapitalisme en religie onder de loep. Gefascineerd door Ame- rikaanse tv-series, science fiction en hedendaagse beeldcultuur, grijpt Melhus regelmatig naar tekst- en geluidsmateriaal als basis voor de karakters en dialogen in zijn films. Zo laat hij in The Theory of Freedom materiaal van Amerikaanse films als Armageddon en Deep Impact in dialoog treden met de controversiële neoliberale ideëen van de Russisch-Amerikaanse schrijfster en filosofe Ayn Rand (1905-1982). Als auteur van Atlas Shrugged ligt Rand aan de basis van menig invloedrijke en conservatieve denktank in de VS. Met haar concept van ‘objectivisme’, waarin individueel geluk boven dat van de gemeenschap staat en privatisering en volledige deregularisatie van de markt redding moet brengen, legde ze de filosofische basis voor het neoliberale kapitalisme. In The Theory of Freedom, portretteert Melhus haar als een tirannieke minnares die hoofdpersonages Mister Freedom en Miss Independence, en vervolgens een groep half-dode mannen in een mortuarium indoctrineert met haar vrijemarktfilosofie.

Net zoals in veel van zijn films, speelt Melhus ook in The Theory of Freedom met thema’s als identiteit, religie, kapitalisme en globalisatie. Hij ontmaskert en karikaturaliseert in een eigengereide mix van fictie en non-fictie, waarin hij zelf de belangrijkste rollen waarneemt. Hij laat de toeschouwer zo vanop een afstand naar de realiteit kijken; veilig, grappig, en bovenal snijdend.

De ruimtelijke videoinstallatie The Theory of Freedom wordt visueel geïntroduceerd aan de hand van het werk Heaven (2013). In dit verticale single-screen videowerk verschijnt Melhus in het uniform van een private Turkse veiligheids- agent die een quote uit de filmThe Rapture (1991) fluistert.

Pictures opening night © Joeri Thiry / STUK

BJØRN MELHUS
(°1966, Duitsland)

Bjørn Melhus is een Duits-Noorse kunstenaar die werkt met film, video, installatie en fotografie. In zijn werk gaat hij dieper in op thema’s als religie, kapitalisme, en globalisatie. Zijn praktijk van fragmentatie, destructie en reconstructie van bekende figuren, thema’s en strategieën van de massa media opent een netwerk van nieuwe interpretaties en kritische commentaren, en herdefinieert bovendien de relatie tussen massamedia en de kijker. Zijn werk wordt zowel op internationale filmfestivals als in tentoonstellingscontexten gepresenteerd, en maakt deel uit van de vaste collecties van o.a. Pinakothek der Moderne, Munich; Kunstmuseum Stuttgart; Denver Art Museum; Kunsthalle Bremen; Neuer Berliner Kunstverein en Fonds Régional d’Art Contemporain (FRAC)

Bjørn Melhus woont en werkt in Berlijn

wo 14 okt 2015 20:00 - zo 6 dec 2015

Locatie

STUK Expozaal

Prijs

GRATIS

Bijkomende info

14 OKT — 6 DEC 2015

DI - VR: 18:00 > 22:00
ZA - ZO: 14:00 > 18:00

OPENING: WO 14 OKT — 20:00 in aanwezigheid van de kunstenaar
ARTIST TALK: DO 15 OKT — 20:00