Sam Lavigne
Expo
Sam Lavigne

Training Poses

Sam Lavigne exploreert op welke wijze machines naar mensen kijken. Strike a pose!

De installatie Training Poses van de Amerikaanse kunstenaar Sam Lavigne nodigt je uit om een pose na te doen uit een willekeurige selectie beelden van de COCO Database van Microsoft.

Deze COCO (Common Objects in Context) database is een archief van maar liefst 220.000 beelden geplukt van Flickr. De beelden werden getagd door mensen via Amazon Mechanical Turk, een online crowdsourcing marktplaats/werkplek. Ontelbare machine learning systemen gebruiken COCO om technologie voor objectherkenning te ontwikkelen.

Er is al veel gezegd en geschreven over de inherente vertekeningen in de databases voor machine learning. Maar wat betekent het om deze beelden die normaal enkel ‘gezien’ worden door machines, opnieuw te ‘belichamen’. Can you strike the pose?

Curator: Karen Verschooren

Sam Lavigne
(°1981, San Francisco)

Met zijn werk situeert Amerikaans kunstenaar Sam Lavigne zich in de domeinen van data, toezicht en beveiliging, natural language processing (NLP) en automatisatie. Zijn werk werd o.a. getoond in tentoonstellingen in Lincoln Center, SFMOMA, Pioneer Works, DIS, Ars Electronica, The New Museum, en the Smithsonian American Art Museum, en verscheen in media als the New Yorker, the Washington Post, the Guardian, Motherboard, Wired, the Atlantic, Forbes, NPR, the San Francisco Chronicle, the World Almanac, en de Ellen Degeneres Show.

Lavigne is momenteel Assistant Professor in het Department of Design aan de Universiteit van Texas, in Austin. Hij doceerde voordien aan ITP/NYU, The New School, en the School for Poetic Computation, and was de Magic Grant fellow in het Brown Institute aan de Universiteit van Columbia. Hij woont en werkt in NY.

Training Poses (2019) werd gemaakt in opdracht van The Shed / Open Call.

do 24 sep 2020 18:00 - vr 25 sep 2020

Locatie

STUK Binnenplein

Prijs

GRATIS

Bijkomende info

DO 24/9: 19:00 > 00:00
VR 25/9: 19:00 > 00:00