Vieze Meisje © Fleur De Roeck
Dans   /   Geluid   /   Concert

UUR KULTUUR XL: fABULEUS / Frankie / Vieze Meisje / Elise Eeraerts & Roberto Aparicio Ronda

KU Leuven Dienst Cultuur & STUK presenteren:

UUR KULTUUR XL in Studio Manhattan: fABULEUS (dance) / Frankie (concert-theatre) / Elise Eeraerts & Roberto Aparicio Ronda (expo) / Vieze Meisje (afterparty)

Van knotsgek muziek-theater over hedendaagse dans tot ‘Vieze afterparty’: een avond buiten de lijntjes kleuren in de iconische nachtclub Manhattan

23:00 gratis afterparty met VIEZE MEISJE in Studio Café

De voorstellingen van fABULEUS & Frankie zijn volledig uitverkocht.

PRAKTISCH

➤ Donderdag 16.03 - 19:00 (doors)
➤ Studio Manhattan - Kolonel Begaultlaan 21, Leuven
➤ €16 / Gratis met KU Leuven Cultuurkaart
➤ Reservatie verplicht voor fABULEUS en Frankie. Vieze Meisje en Elise Eeraerts & Roberto Aparicio Ronda zijn inbegrepen in het ticket.
➤ Opgelet: fABULEUS en Frankie zijn met gesloten deuren. Kom op tijd want laatkomers worden niet meer binnengelaten.

PROGRAMMA

Deel 1 (met ticket fABULEUS)
➤ 19:00: doors + bar
➤ 19:00-20:00: Elise Eeraerts & Roberto Aparicio Ronda (expo)
➤ 20:00: fABULEUS / Helder Seabra - Human Instruction Manual (dance)

Deel 2 (met ticket Frankie)

➤ 21:30: Frankie - L.I.A.R. (concert/theatre - try-out)
➤ 22:30-23:00: Elise Eeraerts & Roberto Aparicio Ronda (expo)

➤ 23:00: Vieze Meisje (concert/afterparty) — vrij toegankelijk, ook zonder ticket

Kunstencentrum STUK gooit de deuren van de iconische nachtclub en televisiestudio Manhattan open voor een bonte avond vol dans, muziek en beeldende kunst. Zo gooit het Gentse collectief Frankie een punkconcert, poppentheater en live animatie op een knotsgek hoopje. Verwacht je aan een rommelig, grappig en vrolijk naïeve trip. Verder is er dans van het Leuvense gezelschap fABULEUS en choreografen Natascha Pire & Helder Seabra. Human Instruction Manual is een fysieke voorstelling over lichaamstaal en aanraking. Intussen loopt er een expo van Elise Eeraerts & Roberto Aparicio Ronda die je onderdompelt in een futuristisch moeraslandschap waar feit en fictie elkaar kruisen. Afsluiten doen we met een energieke aftershow van het fenomeen Vieze Meisje. Want “Life is a Vieze Cirkel”!

• Frankie - L.I.A.R.
(concert/theatre - try-out)

Wat gebeurt er als je muziek, theater en animatiekunst op een hoopje gooit? Dan krijg je de knotsgekke concert-voorstellingen van Frankie, het project van Brecht Hayen, Vincent Lynen en Simon Lynen. Sinds hun voorstelling Laguna Beach (2019) schept Frankie fragmentarische tableaus met schelle gitaren, belabberde animatiepoppen, live video en krakende audiotapes. Hun universum is rommelig en naïef, maar ook filmisch, grappig en ontroerend. Met hun nieuwe voorstelling L.I.A.R. bevindt de bende zich in een zelf samengesteld laboratorium waarin experiment en observatie centraal staan. Verschillende ‘werkkrachten’ bedienen analoge apparatuur, instrumenten en installaties. Zij krijgen instructies van een alwetende stem en worden bijgestaan door een eend en een pratende hond: een proces waarbij het falen en de botsingen, de misverstanden en de ontdekkingen worden uitgelicht.

• fABULEUS / Helder Seabra - Human Instruction Manual
(dance)

In minder dan een seconde maken we connectie met mensen aan de andere kant van de wereld. Waarom is het dan vaak zo moeilijk om verbinding te maken met de mensen met wie we iedere dag omgaan? Human Instruction Manual is een intense dansvoorstelling waarin twaalf jonge mensen zoekend en tastend om elkaar heen bewegen. Voortgestuwd door elektronische dansmuziek proberen ze de afstand tot elkaar te overbruggen. Want hoe ontcijfer je de gebruiksaanwijzing van een ander? En hoe krijg je aan de buitenwereld uitgelegd hoe jij zelf in elkaar zit?

De Portugese danser/choreograaf Helder Seabra was als danser één van de spilfiguren binnen Ultima Vez en Eastman/Sidi Larbi Cherkaoui. De laatste jaren ontwikkelt hij eigen werk in binnen- en buitenland, onder andere vanuit zijn eigen gezelschap Incognitus. Voor Human Instruction Manual werkte hij samen met Natascha Pire, die sinds 2002 meewerkte aan een hele reeks succesvolle dansproducties bij fABULEUS, waaronder GIRLS en Everland

• Elise Eeraerts & Roberto Aparicio Ronda - And, like snakes, the roots of trees Coil themselves from rock and sand
(expo)

In hun solotentoonstelling in Studio STUK Manhattan dompelt het kunstenaarsduo Elise Eeraerts en Roberto Aparicio Ronda je onder in de wereld van het moeras waar fabels en feiten elkaar kruisen.

And, like snakes, the roots of trees
Coil themselves from rock and sand,
Stretching many a wondrous band
- fragment uit Goethe’s Faust, wanneer een dwaallicht (Ignis Fatuus) opduikt in het verhaal

Dwaallichten en veenlijken, het moeras is zowel in historische als in hedendaagse verhalen vaak de symbolische setting voor sinistere gebeurtenissen; een plek van onheil en mysterie. Tegelijkertijd bruisen wetlands van leven en herbergen ze een divers ecosysteem dat een belangrijke rol speelt in het kader van de klimaatsverandering als koolstofputten en stormbuffers.

Voor hun tentoonstelling in Studio STUK Manhattan ontwikkelden Eeraerts en Aparicio Ronda een landschap van ruimtelijke en audiovisuele elementen geënt op het Kirkpatrick Marsh (MA, USA). In dit veengebied onderzoeken wetenschappers van het Smithsonian Environmental Research Center (SERC) hoe planten- en diersoorten reageren op schommelingen in CO2, temperatuur, stikstof (N) en zeespiegelverhoging. Globale klimaatveranderingen worden er gesimuleerd in anticipatie van een nieuwe realiteit.

Adembenemende beelden van de overvloedige fauna en flora in deze wetlands dialogeren met de prikkelende associaties uit fabels en het onheil uit wetenschapsvoorspellingen in deze installatie die onder je huid kruipt.

De tentoonstelling is een co-productie van STUK, i.s.m Cas-co en met de steun van Stad Leuven. Het onderzoek werd ondersteund door het Smithsonian Institute in Washington DC via een Artist Research Fellowship aan het Smithsonian Environmental Research Center (2019 cohort).

• Vieze Meisje
(concert-afterparty)

Vieze Meisje is het duo van performer-zangeres Maya Mertens en muzikant Azertyklavierwerke. Zij schrijft eigenzinnige poëzie die tegelijk hartverwarmend eerlijk, hilarisch grappig en soms brutaal elegant is. Hij componeert acrobatische beats die je alle hoeken van de kamer laten zien. Samen brengen ze een bombastisch dansfestijn dat de samenhorigheidscultus van de ‘Vieze Cirkel’ uitdraagt. Onlangs verscheen bij Rotkat hun debuut ep Life Is A Vieze Cirkel.

Studio STUK
Dans, Beeld & Geluid in de iconische Manhattan

➤ BEREIKBAARHEID: De Manhattan is gelegen aan de Vaart Leuven-Mechelen. / Te voet: 20 min van het station / Met de fiets: fietssnelweg F8 en F3 / Met het openbaar vervoer: Neem buitenringbus 600 tot Engels plein / Met de auto: parking Vaartkom

➤ TOEGANKELIJKHEID: De zaal is toegankelijk voor personen met een rolstoel. Het reguliere sanitair is bereikbaar met een lift. Jammer genoeg is er geen MIVA-toilet.

➤ STUDIO CAFÉ: Ons café is steeds vroeger open. Kom vroeg, blijf hangen.

➤ SAFER SPACE: Studio STUK streeft er naar een inclusieve plaats te zijn voor iedereen. Wij nemen elke vorm van intimidatie serieus. Spreek gerust een STUK-collega of iemand van de bar aan.

do 16 mrt 2023 19:00

Locatie

Manhattan
  • Kolonel Begaultlaan 21
  • 3012 Leuven

Prijs

UITVERKOCHT