© Clédat & Petitpierre
Performance
Clédat & Petitpierre (FR)

Venus Parade

ZET JE SCHOUDERS (EN JE STEM) ONDER EEN UNIEKE KUNSTPARADE

Zing je graag? Dan zoeken we je.
Hou je meer van kracht? Ook dan ben je welkom!

We zoeken namelijk dragers en zangers voor de Venus Parade.

De Venus Parade is een unieke optocht in de publieke ruimte die de eigenschappen van een processie, hedendaagse sculpturen en Venusbeeldjes uit het paleolithicum naadloos samenbrengt tot een vrolijke ode aan vrouwelijkheid.

Yvan Clédat en Coco Petitpierre zijn tegelijk beeldhouwers, performers en choreografen en presenteerden al vaker amusante werken op de grens tussen sculptuur en performance tijdens Playground. In dit participatieve werk vragen ze aan een grote groep Leuvenaars om zes levensgrote Venusbeelden en bijbehorende banieren met de herkomst en leeftijd van elke Venus rond te dragen in de Leuvense binnenstad. De beelden zijn gebaseerd op de bekende paleolithische Venussen, maar ze zijn uitvergroot, uitgewerkt in glanzend, kleurrijk materiaal en zittend afgebeeld - alsof ze moe zijn van hun lange reis door de geschiedenis. De vorm van de stoet verwijst naar de Bretoense Pardons, bedevaartprocessies in Bretagne naar de kerk van een heilige die ze een vraag voor vergiffenis, een wens of een gelofte voorleggen.

De stoet wordt begeleid door percussie en een (Leuvens) gelegenheidskoor dat een libretto vertolkt dat speciaal voor deze Vlaamse versie geschreven werd door auteur en spoken word artiest Yousra Benfquih en dat inzoomt op de uitgesproken raciale en genderdimensies van de beelden. Haar tekst is een poëtische aanklacht tegen de mannelijke dominantie in de verbeelding van vrouwen en hun lichamen, maar spreekt ook een verlangen uit om dat lichaam te reclaimen.

De stoet start op zaterdag 19 november om 11:30 vanop het Ladeuzeplein en volgt volgende route: Herbert Hooverplein > Sint Donatuspark > Charles Deberiotstraat > Tiensestraat > Jan Cobbaert Plein > Hogeschoolplein > Oude Markt > Grote Markt > Binnentuin M Leuven.

Credits

Concept, ontwerp, realisatie, sculpturen Yvan Clédat & Coco Petitpierre | Tekst Yousra Benfquih | Begeleiding koor Sarah Bekambo | Percussie DROM Light o.l.v. Jo Zanders
za 19 nov 2022 11:30 - 12:30

Locatie

M Leuven

Prijs

GRATIS

Bijkomende info

parcours: Ladeuzeplein > Herbert Hooverplein > Sint Donatuspark > Charles Deberiotstraat > Tiensestraat > Jan Cobbaert Plein > Hogeschoolplein > Oude Markt > Grote Markt > Binnentuin M Leuven.