Terwecoren Verdickt © BOUWMATERIALENDORP © Filip Dujardin
Lezing
ARCHITECTUURPLATFORM TERWECOREN-VERDICKT (BE)

Working on the Urban Metabolism

In het werk van Architectuurplatform Terwecoren Verdickt nemen ontwerp en ontwerpend onderzoek een fundamentele plaats in. Architectuur en bouwen vergt inspanning, tijd, middelen, energie en heeft impact op de omgeving. Omzichtig omgaan met deze kostbare zaken vereist kritische bevragingen en doordachte beslissingen. Een grondige voorbereiding mag trager duren, daarna kan resoluut tot actie worden overgegaan.

Naast ontwerper, ook activist. De architect hoeft niet blind te zien voor de maatschappelijke problemen buiten zijn vak. Als reactie op de stedelijke impact van Covid, richtte Annekatrien Verdickt daarom in 2020 mee de NGO Filter-Café-Filtré. Dit initiatief voert actie voor een gezondere publieke ruimte door het afsluiten van straten die anders als binnenweg worden gebruikt voor autoverkeer. De Picardstraat in Brussel werd zelfs voor een volle maand afgesloten. Naast de grotere veiligheid voor spelende kinderen en een betere luchtkwaliteit, resulteert het project ook in een duidelijke opleving van het sociale leven in een straat. Na de lezing zal moderator Hanne Van Gils, architect bij Endeavour gespecialiseerd in jeugdruimte, erfgoed en de inclusieve stad, verder ingaan op de rol van acuut activisme in de herbestemming van publieke ruimte.

Architectuurplatform Terwecoren Verdickt is een jong architectenbureau uit Brussel met een reeks spraakmakende projecten zoals o.a. bouwmaterialendorp in Brussel; bezoekerscentrum voor de Haven van Gent; en de herbestemming van de Delhaize in Sint-Jans-Molenbeek. Naast hun praktijk geven ze regelmatig lezingen in binnen- en buitenland en nemen ze vaak deel aan internationale architectuurtentoonstellingen.

AUDITORIUM 21/22 – SLOW SPACE
lezingenreeks architectuur, stedenbouw en design

Hoe manifesteert traagheid zich in de ruimte? Hoe ziet een traag proces eruit? Kunnen we weerstand bieden aan snelheid? Kunnen we tegengaan om over tijd en ruimte te spreken in termen van consumptiegoed? Hoe vertel je een verhaal over trage ruimte? Wie zijn de protagonisten (anti-helden) van dit verhaal? Is er een Slow Movement in opkomst? Wie zijn de ontwerpers en kunstenaars die zich bekommeren om traagheid? Hoe doen ze dat? Wat is de juiste trage attitude? De perfecte slow setting? De beste slow vibes?

PARTNERS: STUK, KU Leuven dep. architectuur, KU Leuven Cultuur, Existenz / STEUN VAN: stad Leuven, Vlaamse Overheid / SPONSORING: FEBELCEM, Vandersanden Group, Media A+ Architecture in Belgium / Ontwerp affiche: Buro Bertus

wo 27 apr 2022 20:00

Locatie

College De Valk 01.13 / Tiensestraat 41, 3000 Leuven

Prijs

€9 basis
€7
STUKkaart
€5 studenten
€2,5 student KUL dep. architectuur
gratis
S&A-leden

Taal

Nederlands