© Jubal Battisti
Dans
DANCE ON Ensemble

Works in Silence by Lucinda Childs

Door vertraging van onze renovatiewerken kan de voorstelling niet in STUK plaatsvinden. Daarom verhuizen we naar 30CC/Schouwburg, waar de voorstelling één keer wordt opgevoerd, op vrijdag 16 december om 20:30. Ticketkopers van de vier oorspronkelijke data zijn rechtstreeks gecontacteerd.

Works in Silence biedt een unieke inkijk in het vroege werk en de artistieke ontwikkeling van één van de belangrijkste choreografen van de twintigste eeuw: Lucinda Childs, icoon van de Amerikaanse moderne dans.

Zes dansers van het 40+ ensemble Dance On brengen een selectie choreografieën uit het uitgebreide repertoire van Childs, die zowel fascinerend zijn vanwege hun zeldzaamheid als vanwege hun onmiskenbare invloed op de internationale dans en beeldende kunst. De werken waren in de jaren 70 te zien in musea, kerken en in de openbare ruimte en de meeste zijn sindsdien nauwelijks of zelfs niet meer uitgevoerd. Childs elimineerde in deze choreografieën rekwisieten, objecten, het gesproken woord, symbolische beweging – kenmerken van het befaamde tijdperk van het Judson Dance Theater – en koos ervoor om zich in plaats daarvan puur te richten op de beweging van het lichaam door de ruimte. Van lopen, naar huppelen en springen.

De werken geven uitdrukking aan kwetsbaarheid en menselijkheid, in stilte uitgevoerd door de uitzonderlijke dansers van het Dance On Ensemble die ieder met hun eigen rijke achtergrond en kennis de grote waarde van ervaring illustreren. Door het wegstrepen van alle kunstmatigheid en theatraliteit, worden de schoonheid en wijsheid blootgelegd.

Een niet te missen stukje dansgeschiedenis.


Programma

Untitled Trio, Premiere June 1, 1968 - 1973 / Judson Memorial Church, New York, NY
Congeries on Edges for 20 Obliques, Premiere March 8,1975 / Y.M.C.A. Nyack New York
Katema, Premiere March 12, 1978 / Stedelijk Museum, Amsterdam, The Netherlands
Radial Courses, Premiere June 23,1976 / Washington Square Methodist Church, New York, NY
Melody Excerpt, Premiere November 3,1977 / Brooklyn Academy of Music, Brooklyn, NY

Dance On biedt een nieuwe blik op de nog altijd frisse avant-garde van weleer.

Het Parool

Works in Silence wordt niet begeleid door muziek, maar door het ritme van hoorbare stappen. De dansers moeten nauwkeurig naar elkaar luisteren om alles te laten werken. De manier waarop het kruisen en kriskras door elkaar heengaan hen van geluk vervult wordt overgebracht op het publiek. De tijd vliegt.

Taz.de

Credits

choreografie Lucinda Childs | artistieke leiding Dance On & regie Ty Boomershine | dansers Ty Boomershine, Anna Herrmann, Emma Lewis, Gesine Moog, Omagbitse Omagbemi, Lia Witjes-Poole | lichtontwerp Martin Beeretz | geluidsontwerp Mattef Kuhlmey | kostuums Alexandra Sebbag | productie Dance On / DIEHL+RITTER | coproductie STUK, Münchner Kammerspiele gefinancierd door het Doppelpass Fonds van de Kulturstiftung des Bundes | Dance On is een initiatief van DIEHL+RITTER gefinancierd door de Bundesbeauftragten für Kultur und Medien en gecofinancierd door het Creative Europe programma van de Europese Unie in het kader van DANCE ON, PASS ON, DREAM ON
vr 16 dec 2022 20:30

Locatie

30CC/Schouwburg
  • Bondgenotenlaan 21
  • 3000 Leuven

Prijs

€ 22/18

Abonnement? Klik hier

Uitverkocht bij STUK? Check ook bij onze partners 30CC

Duur

60'

Extra info

STUK I.S.M. 30CC