Reactie op sluiting culturele sector

STUK is bijzonder ontsteld door de beslissingen van het overlegcomité van 22 december 2021: zonder enige wetenschappelijke onderbouw een volledige sector opnieuw sluiten is ongehoord. Natuurlijk is het niet makkelijk om de juiste keuzes te maken als overheid in dit soort van complexe tijden en iedereen moet een bijdrage leveren om met COVID te leven en de gezondheidssector te ondersteunen. Maar de cultuur- en evenementensector heeft al aangetoond dat organiseren ook kan op een veilige en verantwoorde manier, met protocollen en flankerende maatregelen.

De beslissing om onze sector te sluiten terwijl aan manifest meer risicovolle omstandigheden in het publieke leven niet wordt geraakt, zet ons weg als een gevaarlijke en onverantwoordelijke sector. De ongeloofwaardigheid van deze maatregel ondergraaft het draagvlak voor alle maatregelen, ook voor alle maatregelen die wel nodig en dringend zijn. Het politieke gewicht van de culturele sector blijkt amper te bestaan, terwijl kunst en cultuur voor veel mensen wel de zuurstof geeft die nodig is om te blijven ademen.

STUK is bezorgd over de vele kunstenaars en cultuurwerkers die van vandaag op morgen weer zonder werk zitten. Honderdduizenden mensen verliezen niet alleen hun job, maar ook het gevoel dat ze er toe doen. Velen worden geraakt in hun engagement om net in deze moeilijke tijden het verschil te maken voor elkaar, publiek en samenleving. Dat is een hoge prijs voor een maatregel waarvan iedereen ziet dat die weinig impact zal hebben op de besmettingscijfers.

We wensen iedereen moed en betere tijden. Zorg goed voor jezelf en voor elkaar. En voor de kunstenaars: jullie doen er wel toe, meer dan ooit!

de STUKploeg