© Nicolas Roseeuw

Charlotte Bouckaert / Platform 0090 - THING

Voor Playground creëert Charlotte Bouckaert THING, een installatie in beweging, een choreografie van banale voorwerpen en een lichaam, die gedragen worden door een grote tafel, als een arena van de verbeelding. Even zijn ze daar, dan glijden ze weg over de rand, verdwijnen in het niets. Wat zijn de contouren die het leven achterlaat: "Het is het lot van de dingen en van al wat men kan bezitten om geboren uit duisternis een onverklaarbaar en kort bestaan te kennen in weinig licht.” (Bart Verschaffel)

Charlotte Bouckaert is gefascineerd door het stilleven in de schilderkunst. Door wat er wordt afgebeeld, maar veel meer nog door hoe dingen er worden voorgesteld. In de 16de eeuwse stillevens werden objecten zo betrouwbaar mogelijk geïmiteerd, in de 20ste eeuw zijn ze het vertrekpunten geworden voor plastische en conceptuele experimenten. Na 11 seconds, haar recentste theatervoorstelling die een foto tot leven brengt, laat Bouckaert dagdagelijkse objecten bewegen en evolueren. Om zo stilstand en levenloosheid uit te dagen en het kijken als een bewuste en bezielde actie voorop te plaatsen.

CREDITS

Concept: Charlotte Bouckaert
Performer: Marie De Corte
Artistieke medewerker: Bart Van den Eynde
Technische uitvoering: Stan Wannet
Productie: Platform 0090
Co-productie: Playground (STUK & M,Leuven)

Charlotte Bouckaert (1983) studeerde sociologie aan de KULeuven, fotografie in Gent en volgde een postgraduaat performance en scenografie aan A.PASS. De laatste 15 jaar ontwikkelde ze een beeldtaal op het snijvlak van beeldende kunst en live performance. Haar werk neemt uiteenlopende vormen aan zoals voorstellingen, installaties, performances en video’s. Ze gaat regelmatig samenwerkingen aan waarin haar beeldend werk wordt ingezet, bijv in de scenografie voor Antigone in Molenbeek en Tiresias door Guy Cassiers in 2020.

Haar theaterpraktijk startte in 2012 in Brussel, in samenwerking met Kunstenwerkplaats Pianofabriek en Beursschouwburg, met de voorstelling The photographer left, he told the truth, waarvoor zij de Dioraphte Prijs ontving op Festival Cement in Nederland. Van 2014 tot 2019 maakte ze deel uit van het collectief Atelier Bildraum, waarin ze verschillende theatervoorstellingen maakte; Bildraum, Between violet and green en Icon, geproduceerd door Lod Muziektheater (Gent, België). De voorstelling Bildraum won in 2015 de Big in Belgium Award op Theater aan Zee en in 2016 de Total Theatre Award op het Fringe Festival in Edinburgh.

In 2020 maakte en toerde ze de voorstelling 11 seconds waarbij het publiek 55 minuten lang naar 1 foto kijkt. Sinds 2021 ontwikkelt ze werk rond het thema stilleven. Ze presenteerde de online live performance Still life with Chair, en in Groeninghemuseum in Brugge verkende ze het museum als open atelier, geplaatst voor hun collectie van stillevens.

In 2024 gaat haar theatervoorstelling You are an object to me in première op 22 en 23 maart in KVS. Tijdens Playgroundfestival 2023 zal ze een een performance-installatie presenteren rond stillevens in een museale context. Terwijl in 11 seconds het statische beeld centraal staat, worden in You are an object to me alledaagse banale objecten en hun uitgangspunt van verstilling en onbeweeglijkheid uitgedaagd.