Ehsan Hemat - Everything brings us back to the body (working title)

Everything brings us back to the body is de werktitel van Ehsan Hemats tweede stuk als maker en zijn eerste solo in eigen choreografie. Hoe kan door middel van dans en choreografie een individuele beleving gedeeld worden en gebruikt worden voor een collectieve groei?

In november-december 2020 dook Ehsan voor het eerst de repetitiestudio in gedurende 3 weken in het kader van de Co-laBo residentiewerking van les ballets C de la B.

Hij ging aan de slag met zijn lichaam, een linoleum dansvloer, een koperen plaat die zowel voor de spiegelende eigenschap als voor de muzikaliteit gebruikt werd.

Tijdens zijn residentie in STUK zet Ehsan zijn onderzoek naar de visuele en auditieve kwaliteiten van deze elementen verder.

Ehsan zoekt naar een sculpturaal vermogen in dit nieuwe werk dat focust op het lichaam in relatie tot verschillende elementen op scène. Voor de bewegingen zal hij in de vorm van rituelen werken. Dichter, toneelschrijver en dramaturg Yasen Vasilev, gevestigd in Sofia, geeft het project mee vorm vanuit zijn perspectief. Dit is de tweede samenwerking tussen beide kunstenaars. Yasen leverde ook een tekstbijdrage aan Ehsans debuut I put a spell on you. Voor Everything brings us back to the body willen ze mystieke poëzie en mythologie combineren met hedendaagse theorie, met name de Perzische dichter Rumi en de Kameroense filosoof Achille Mbembe.

Een eerste publiek toonmoment van Everything brings us back to the body is voorzien in Brussel, in mei 2021.

TEAM
Ehsan Hemat
Ali Moini (tbc)

Ehsan Hemat (Iran, 1980) is danser en choreograaf, gevestigd in Brussel.
Zijn danscarrière begon in 2000 met Dance on Glasses/Amir Reza Koohestani. Sindsdien werkte hij samen met meerdere kunstenaars uit verschillende disciplines, onder wie William Forsythe, Anke Blondé, Felix van Groeningen, David Zambrano, Goele van Dijck, Lance Gries, Mokhallad Rasem, Erik Kaiel.
Hij heeft les aan de Fontys Academy (Tilburg), LCDS/The place (London), ICCD (Tehran), CCDC (Cairo), Dance academy of Bahia Blanca (Argentina), wisper (België).
Als maker debuteerde Ehsan met I put a spell on you, een ambitieuze verkenning is van de effecten van discipline en controle op het menselijke lichaam. Het stuk won de Prijs voor Beste Choreografie op het Internationaal Fadjr Theater Festival in 2019.