© Joeri Thiry / STUK

Hiatus - Daniel Linehan - Vita Activa

Daniel Linehan, Michael Helland en Anneleen Keppens werken in residentie in STUK aan de voorbereiding van Vita Activa, een interactieve workshop over ‘tijd’ en ‘werk’, waarvan een nieuwe editie plaatsvindt in STUK van 22 tot 26 april 2024.

Stel je voor dat iets wat je heel graag doet waardevol is voor een ander en je iets terugkrijgt dat jij belangrijk vindt. Beeld je in dat die ander een wildvreemde is met wie je aan de praat raakt en je leert hoe je een lasagne maakt in ruil voor een les lindy hop.

In Vita Activa werkt een groep één week samen en speelt met concepten van werk en tijd. De workshop is een artistiek project waarin de dansstudio een vrije ruimte wordt voor mensen, met of zonder artistieke achtergrond, die nooit eerder hebben samengewerkt.

De deelnemers onderzoeken de rol van werk in de maatschappij. Ze krijgen tools aangereikt om met een nieuwe blik naar hun vaardigheden en kennis te kijken en te zoeken naar mogelijkheden om ze te delen. Het proces is een creatief spel vol interacties. Er ontstaat een andere beleving van de waarde van werk en grenzen tussen soorten werk vervagen. Het doel is te groeien tot een tijdelijke gemeenschap met een alternatieve economie.

Hiatus is een Brussels hedendaags dansgezelschap onder de artistieke leiding van choreograaf Daniel Linehan. Hiatus creëert dansproducties en workshops. Hiatus wil ruimte creëren voor uitwisselingen en verbindingen in het hier en nu. De focus ligt op onze fysieke, sociale en ecologische omgeving, in een theater, een studio of erbuiten. Hiatus stelt actief vragen, luistert en reageert, met de nadruk op de waarde van creatieve processen en publieke ervaringen.

Met zijn choreografieën bewandelt Daniel Linehan de dunne lijn die dans onderscheidt van al het andere. Hij maakt performances vanuit het standpunt van nieuwsgierige amateur, test interacties tussen dans en niet-dans, op zoek naar ongewone combinaties, tegenstellingen en parallellen. Linehan studeerde dans in Seattle en New York. In 2008 verhuisde hij naar Brussel waar hij de Research Cycle voltooide bij P.A.R.T.S. en in 2018 zijn dansgezelschap Hiatus oprichtte. Hij creëerde 19 dansvoorstellingen, een boek en tal van workshops.