© Joeri Thiry / STUK

Jan Martens & Marc Vanrunxt - lostmovements

Jan Martens en Marc Vanrunxt werken in STUK twee weken aan lostmovements, een gezamenlijke voorstelling die eind januari in deSingel in première gaat, en meteen nadien in STUK te zien is.

De artistieke wegen van dansers en choreografen Marc Vanrunxt en Jan Martens kruisten elkaar geregeld in het verleden en komen nu samen in de vorm van een solo voor Jan. Marc was er reeds bij in de vroege jaren 80, bij het begin van de vernieuwende dansgolf in Vlaanderen. Jan zorgt, ondertussen een paar generaties verder, voor de opvolging en verderzetting ervan.

Voor lostmovements delven ze in hun eigen vocabularium, en laten ze zich inspireren door grootheden uit heden en verleden: choreografen, componisten en andere rolmodellen. Daaruit ontstaat een nieuw werk, waarbij de focus ligt op de motivering van beweging. lostmovements is een overgave aan de muziek, aan het materiaal, en aan elkaar. Een ongegeneerd opgaan in het universum van de ander.

In zowel Marcs als Jans werk ligt de focus eerder op de dansende mens dan op de danser. Het is pas wanneer men zich al dansend mag heruitvinden, dat virtuositeit kan opborrelen. Een genereuze voorstelling die uitersten opzoekt, laverend tussen exuberantie en extreme verstilling, tussen Pet Shop Boys en Penderecki.

De ruimte wordt vormgegeven door beeldend kunstenares Katleen Vinck. Mezzosopraan Els Mondelaers beent enkele bestaande muziekstukken uit. Het team wordt daarnaast ook versterkt door lichtontwerper Stef Alleweireldt en Marie-Anne Schotte voor artistiek advies tijdens het creatieproces.

Marc Vanrunxt is danser en choreograaf sinds begin jaren tachtig. Zijn werk situeert zich binnen de verworvenheden van de moderne en hedendaagse danskunst van de 20ste eeuw in combinatie met elementen uit de performancekunst en de Do It Yourself-cultuur. Eén van zijn laatste creaties Prototype is een dansvoorstelling rond het werk van einzelgänger Lucien Goethals (1931-2006), een pionier binnen de Vlaamse elektronische muziek. Daarna creëerde Vanrunxt nog mijn lichaam van u waarbij de grenzen van stem, taal, zingen, bewegen en dansen afgetast en verruimd worden en White on White, een solo voor de Turkse performer Bahar Temiz. Vanrunxt gaat binnen elke voorstelling op zoek naar een helder evenwicht en spannende confrontatie tussen beeld, beweging en geluid.

Vanrunxt is medeoprichter van Kunst/Werk, een organisatie voor dans. Kunst/Werk ondersteunt - naast het werk van Vanrunxt - sinds 2017 ook de artistieke activiteiten van Peter Savel, Igor Shyshko, Lise Vachon en Georgia Vardarou.


Jan Martens genoot een opleiding aan de Fontys Dansacademie in Tilburg en studeerde nadien in 2006 af aan de opleiding Dans van het Artesis Koninklijk Conservatorium in Antwerpen. Sinds 2010 maakt hij zijn eigen choreografisch werk. Het werk van Jan Martens wordt gevoed door de overtuiging dat elk lichaam kan communiceren, dat elk lichaam iets te vertellen heeft. Het werk is een vrijplaats waarin de notie van tijd opnieuw voelbaar wordt en waar er ruimte is voor zowel observatie, emotie als reflectie. Om dat te bereiken creëert hij niet zozeer een eigen bewegingstaal maar vormt en hergebruikt hij bestaande idiomen in een andere samenhang zodat nieuwe ideeën tevoorschijn komen. In november ‘19 ging zijn meest recente stuk in première. Samen met fABULEUS en 13 jongeren creëerde hij PASSING THE BECHDEL TEST, een theaterproductie die in STUK in première ging, waarin de stemmen van de jongeren verweven worden met de stemmen van bekende en minder bekende vrouwen uit heden en verleden.

In 2014 richt Jan samen met zakelijk leidster Klaartje Oerlemans het choreografisch platform GRIP op in Antwerpen/Rotterdam, van waaruit ze samen zijn werk produceren en spreiden en ook het werk ondersteunen van Bára Sigfúsdóttir, Michele Rizzo en Steven Michel.