Kinga Jaczewska - Time It Takes

Time It Takes balanceert tussen installatie en performance, en is een voortzetting van Kinga's onderzoek naar manieren om de "non-event-tijd" te vangen en te vertalen naar het lichaam: tijd die niet gefragmenteerd wordt door de veelheid van korte gebeurtenissen, gaat voort in een ononderbroken stroom.

Met Time It Takes zoekt Kinga naar continuïteit in haar eigen lichaam en manieren om het als durationeel te beschouwen. Door te focussen het fysiek gewicht onderzoekt Jaczewska verschillende manieren van aarden. Kan je, door zwaartekracht (opnieuw) in het lichaam toe te laten, de snelheid van voortschrijdende tijd tegengaan en verschillende ritmes toelaten dan die van het productie-georienteerd regime?

Een van de hoofdvragen achter Jaczewska's huidig onderzoek is een vraag van filosoof Byung Chul – Han: “What will the pace of the future be? (…) Will the human being, after a short period of whizzing, return to the earth as walker?

TEAM
concept en performance Kinga Jaczewska
muziekontwerp Antoon Offeciers
kostuum Jivan Van Der Ende
lichtontwerp Emilie Polemans/Sander Salden

Kinga Jaczewska (Warsaw, PL) is aan artieste die woont in Antwerpen. Na haar opleiding als danser en choreograaf onderzoekt Jaczewska de verhouding tussen beweging en perceptie van tijd. Vanuit een fascinatie voor het idee dat alles in constante beweging en verandering is, probeert Jaczewska te focussen op de vergeten ruimten tussen gebeurtenissen die schreeuwen om aandacht en de continuïteit die daar vaak in schuilt. Door aanwezigheden en bewegingen die in dergelijke aandachtspunten verscholen zitten onder de loep te nemen, probeert Jaczewska het Non-Event zichtbaar te maken. "Hoe kan je het 'tussenin' benadrukken zonder het tot een evenement te maken?" is de hoofdvraag achter Kinga's werk en praktijk.

Foto © Wannes Cre