Lisa Vereertbrugghen - DISQUIET - sensational aesthetics of a technokin

"DISQUIET is een verderzetting van mijn research naar hardcoretechno bodypolitics. Door hardcore techno dansen van naderbij te bekijken en beleven, onderzoek ik wat het betekent om hardcore te zijn, maar ook wat het politieke potentieel daarvan is. Met politiek verwijs ik naar bodypolitics: Hoe een belichaamde ervaring door machtsverhoudingen wordt getekend. Na gabber in mijn stukken Softcore en Camouflaging Kelly, breid ik mijn vocabularium nu uit met jungle, drum-'n-bass en andere technovarianten die zich hardcore noemen. Een van de elementen die al deze substijlen met elkaar delen (naast hun snelheid) is het breken van de flow, de verstoring van de regelmaat door breakbeats, pauzes en complexe ritmes. Ik zie hierin de gelegenheid om mijn eigen incoherentie te omarmen. Met de maanden van isolatie in mijn lichaam, wil ik nu nog meer inzetten op inter-actie tussen al de actoren: geluid, mijn lichaam, lichamen van medespelers (a.k.a publiek) en de ruimte daartussen."

Lisa Vereertbrugghen (b. 1986) is choreografe, docent, dramaturg en onderzoeker en woont in Brussel. Sinds 2014 onderzoekt ze hardcore techno dansstijlen in verschillende formats: performances, lecture performances, performance-installaties en publicaties. Als docent werkt ze met amateurs en professionals rond empowerment en fysiek bewustzijn, sonic releasetechnieken en performing difference.

Haar werk is getoond in: MDT (Stockholm), Oktoberdans (BIT, Bergen), Playground Festival (STUK, Leuven), BUDA (Kortrijk), Bâtard festival (Brussels and Amsterdam), CA2M (Madrid), Showroom MAMA (Rotterdam), CAMPO (Gent), Rencontres Chorégraphiques (Paris) en anderen.

Lisa Vereertbrugghen is Creative Crossroad artist (2020-2022) van STUK in het kader van Life Long Burning - Towards a sustainable Eco-System for Contemporary Dance in Europe project (2018-2022) met de steun van het Creative Europe programme van de Europese Unie.