© Sofie De Backere

Lukah Katangila - Imprisoned Gods

Tijdens zijn residentie in STUK zal Lukah Katangila zijn nieuwe stuk MIUNGU GEREZANI (Imprisoned Gods) ontwikkelen, waarin hij de botsing onderzoekt tussen het traditionele Afrikaanse geloof en de impact van het christendom dat door kolonisatoren werd meegebracht. De voorstelling brengt goden tot leven die ooit vereerd werden in de Afrikaanse cultuur, maar nu zijn opgesloten als museum curiosa, waarbij hun symboliek wordt afgezet tegen de christelijke iconografie. Lukah zal werken met dansers uit Goma, die elk traditionele stijlen vertegenwoordigen zoals Rega, Tembo, Shi en Hunde, om deze goden te belichamen. Hij zal hen begeleiden bij het vormgeven van choreografieën geïnspireerd op Afrikaanse beelden, waarbij ze hun persoonlijke erfgoed verbinden met bredere culturele thema's. Lukah werkt samen met kunstenaars voor kostuums, maskers en visuele elementen en zal traditionele en hedendaagse muziek mengen om een wereld te creëren waarin beweging, ritme en verhaal de gevestigde religieuze dogma's uitdagen.

DANS
Meshake Lusolo is een Congolese danser die optreedt op regionale en internationale podia. Hij mengt traditionele Afrikaanse dans, Afro-dans, hedendaagse dans en hiphop om culturen met elkaar te verbinden. Hij heeft workshops gegeven met prominente artiesten als Wesley Ruzibiza, Alexandra Seutin en Mathieu Niento. Hij woont en werkt in Goma, promoot culturele evenementen en zet jongeren via kunst aan tot sociale verandering in het gebied van de Grote Meren.

Bienco Hangi Luanda (1989) is danser, choreograaf en cultureel ondernemer. Zijn choreografieën zijn expressief en geworteld in Afrikaanse en hedendaagse dans. Hij werkte samen met onder andere Germaine Acogny, Wesley Ruzibiza en Mathieu Niento en toerde door Europa met Africolor.

Faraja Batumike, winnaar van de 2020 Best Dancer Award in Congo, is sinds 2007 een sleutelfiguur in de Congolese hiphop en hedendaagse dans. Hij trad op en gaf les in meer dan 15 landen en won meerdere choreografieprijzen, onder andere voor zijn solovoorstelling La Cage (2023), die door heel Europa en de DRC toerde.

Lukah Katangila is een danser en activist uit Congo, die Afrikaanse en westerse stijlen combineert in zijn choreografieën. Hij richtte een organisatie op om kinderen te empoweren door middel van dans en won prijzen voor zijn solowerken over politieke en persoonlijke thema's.

ONTWERP

Precy Numbi, een Congolese beeldend kunstenaar en performer, maakt eco-futuristische sculpturen en kostuums van gerecyclede materialen. Hij staat bekend om zijn “robot sapiens”-voorstellingen in Kinshasa en verkent thema's als overconsumptie en dekolonisatie. Zijn werk is tentoongesteld in Europa en Afrika, waaronder een recente residentie in Brussel.

MUZIEK/SLAM

Nyati Mayi, een Congolese multi-instrumentalist en zanger uit Brussel, mengt traditionele instrumenten zoals de lulanga met moderne klanken. Hij richtte in 2020 Nyati Mayi & The Astral Synth Transmitters op, bracht het album Lulanga Tales uit en trad op in zalen als de AB.

DRAMATURGIE

Mike van Alfen, een in Amsterdam geboren dramaturg die in Brussel woont, heeft met talloze theatergezelschappen en artiesten in heel Europa gewerkt. Zijn recente projecten omvatten samenwerkingen met Pitcho Womba Konga aan de KVS en opkomende kunstenaars in Vlaanderen en Nederland.

Lukah Katangila is een danser en choreograaf met een grote betrokkenheid bij sociaal activisme. Hij richtte een organisatie op in het Grote Merengebied in Centraal-Afrika die kinderen een veilige ruimte biedt om zich te ontwikkelen door middel van dans. Opgroeiend in Goma, Congo, werd Lukah geïnspireerd door traditionele ceremonies en het dansen van zijn tante, en later door iconen als Michael Jackson en Martha Graham. In 2013 begon hij professioneel te dansen en combineerde hij Afrikaanse en westerse stijlen tot een uniek handschrift. Lukah beschrijft Afrikaanse dans als inspiratie puttend uit de natuur en cultuur, terwijl Westerse dans meer intellectueel is, gericht op ideeën en analyse. Zijn stijl combineert beide, wat resulteert in wat hij “schrijven met beelden” noemt. Nadat hij te maken kreeg met politieke onderdrukking in Congo, verhuisde Lukah naar Kigali, Rwanda. Later studeerde hij verder aan ISAC in Brussel om zijn benadering van dans te verfijnen. Zijn werk, zoals *Ndoto or My Story* (Roel Verniers Prijs), behandelt persoonlijke en politieke thema's, waaronder machtsmisbruik en uitbuiting in Congo.