© Lauren Orseau

Pak Yan Lau - Bakunawa

Bakunawa is een voortzetting van Pak Yan Lau's solo-project Book of Toy, waarin ze haar fascinatie voor de natuurlijke boventonen van speelgoedpiano's en pendules vastlegde. Nu tilt ze dit naar een ander niveau door te schrijven voor een vijfkoppig ensemble. Bakunawa verkent de combinatie van onconventionele instrumentatie (pendules, speelgoedpiano's, metalen buizen, harp) en een delicaat gebruik van elektronica.
In tegenstelling tot Book of Toy, dat bestond uit miniaturen, is de wens gegroeid om langer te werken, waarbij de compositie in zijn eigen tijd kan evolueren. Geïnspireerd door Aziatische rituele muziek, minimalistische muziek (zoals Philip Glass en Eliane Radigue) en ambient, streeft Pak Yan Lau ernaar om haar eigen klankwereld te creëren (een soort van persoonlijk ritueel), waarin men kan verdwalen en ondergedompeld wordt.
Weetje: Bakunawa is een slangachtige draak uit de Filipijnen, die manen eet. Om te voorkomen dat ze manen eet, spelen de mensen luid op potten en pannen om haar weg te jagen, of op hun inheemse instrumenten om haar net in slaap te wiegen.

Ensemble:
Pak Yan Lau (compositie, gongstaven, toy pianos, metalen objecten, elektronica)
Giovanni Di Domenico (gongstaven, toy pianos, metalen objecten)
João Lobo (gongstaven, toy pianos, metalen objecten)
Mathieu Calleja (gongstaven, toy pianos, metalen objecten)
Vera Cavallin (harp, gongstaven, toy pianos, metalen objecten)
Christophe Albertijn (geluid en elektronica)

© Lauren Orseau

Pak Yan Lau (België/Hongkong) is actief in de Brusselse underground. Haar muziek omvat verschillende horizonten met improvisatie en geluid als belangrijkste focus. Ze haalt het buitengewone uit het gewone en creëert op een minimale, poëtische manier kleine geluidsmozaïeken, terwijl ze een enorm spectrum aan klankmogelijkheden verkent. Ze is actief in verschillende projecten van groovy (Going) tot abstract (Lauroshilau, Duo pour 454 Chordes), maakte muziek voor dans, theater, schaduwtheater, foto's en documentaire.

Toerde door Europa en Japan en deelde podia met muzikanten als Paolo Angeli, Lynn Cassiers, João Lobo, Nico Roig, Eric Thielemans, Chris Corsano, Yuko Oshima, Andrea Parkins, Mathieu Calleja, Lazara Rosell Albear, Mathieu Ha, Tatsuhisa Yamamoto, Norberto Lobo, Susana Santos Silva, Daysuke Takaoka, Lionel Malric, Gregoire Tirtiaux, Audrey Lauro, Mori-Shige, Giovanni Di Domenico, Manja Ristic, Peter Jacquemyn, Akira Sakata, Mette Rasmussen, Tetuzi Akiyama, Toshimaru Nakamura, Rie Nakajima en nog veel meer.

Bekijk hieronder een video met Pak Yan Lau uit onze reeks STUK+, een online videoreeks met performances, interviews en demonstraties van jonge makers.