Samuel Baidoo - plum road tea dream

In de recente semi-lockdown begon Samuel Baidoo in het online computerspel Minecraft te bouwen aan een eigen wereld. In plum road tea dream stelt hij zich de vraag of deze wereld als een archief kan fungeren. Hij wil onderzoeken of er een manier is om in de Minecraftwereld gebeurtenissen, herinneringen en trauma's een plaats te geven: de online gameruimte als een virtuele en mentale ruimte voor introspectie en heling.

Het fysieke bouwen in Minecraft beschouwt hij als een ‘werken aan’, ‘verwerken van’ of ‘ode aan’ bepaalde wereldse gebeurtenissen, persoonlijke herinneringen of trauma's die hij ervaart als zwarte, gay artiest. Baidoo wil het het potentieel van deze online gameruimte als therapeutische en performatieve ruimte verder uitdiepen. Zijn archief zal zich voornamelijk manifesteren in de vorm van architecturale interventies in het spel - tempels, altaars, totems of monumenten.

De zoektocht naar de waarin hij zijn project met een publiek wil delen wordt deel van de creatie en het onderzoek: een one-on-one performance met een computer en het spel als communicatie kanaal, een streaming van het spel dat live gespeeld wordt door een uitgenodigde gamer, een downloadbare versie voor thuis of een vertaling van deze mentale online wereld naar onze fysieke realiteit?

Samuel Baidoo (België, 1992) behaalde zijn Master in illustratie en grafisch ontwerp op Sint-Lucas Antwerpen voor hij aan zijn dansopleiding aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen begon. Na zijn afstuderen werkte Samuel een aantal kleinschalige projecten uit. Momenteel werkt hij als freelance danser voor o.a. Michiel Vandevelde, Nat Gras, Agostina D'Alessandro en Tuur Marinus.

Onder de vleugels van Nat Gras creëerde hij vorig jaar met Hernan Mancebo het duet wijtwee // nosotrosdos voor jong publiek.Daarnaast werkt hij voor diverse dansscholen als docent of choreograaf.

In 2011 richtte hij Hanafubuki op, een jong gezelschap dat projectmatig werkt met wisselende artiesten uit uiteenlopende disciplines. Deze samenwerkingen dicteren de vorm en inhoud van de werken die Hanafubuki maakt. Het oeuvre heeft daarbij een grote verscheidenheid waarbij de nadruk steeds ligt op het beeldende karakter.