Sonja Jokiniemi & Maija Karhunen - Howl ( working title )

In deze vroege residentie voor de nieuwe creatie Howl (werktitel), in première in het najaar van 2019, werkt Sonja Jokiniemi samen met danseres Maija Karhunen.

Howl

Choreografe Sonja Jokiniemi's nieuwe werk Howl is een performanceproject en een tentoonstelling. Schilderijen, sculpturen en live performance clashen en proberen het lichaam uit te breiden door de onderlinge afhankelijkheid van menselijke en niet-menselijke hybride lichamen. Het werk bestaat uit verschillende korte stukken, als bewegende schilderijen, die verwijzen naar de tekeningen van Jokiniemi. Het is een duet tussen danseres Maija Karhunen, een soort her-werelden van taal door het ontplooien van multisensoriële lichamen.

Choreography & visual works: Sonja Jokiniemi
Performance: Maija Karhunen and Sonja Jokiniemi
Lighting and spatial design: Heikki Paasonen
Sound design: Natalia Dominguez Rangel
Dramaturgical dialogue: Elina Minn
Production manager: Riikka Thitz
Co-production: Art Centre Buda (BE), Kiasma Theatre (BE), STUK - A House for Dance, Image and Sound (BE)

Sonja Jokiniemi (°1983) is choreografe, performer en autodidactisch beelden kunstenares uit Helsinki, Finland. Ze werkt op het snijvlak van beeldende kunst, performance en de sociale sector, en maakt transdisciplinair werk met interesse voor choreografieën tussen zaken, mensen en neurodiverse taal- en denkstructuren. Verschillende materialiteiten namen deel als medemakers en performers. Recent heeft ze haar werk ook uitgebreid van podium naar galerie en tentoonstellingsformats. Haar participatieve projecten binnen de sociale sector en studies in Expressive Arts Therapy verstrengelen met haar interesse op het podium voor het claimen van ruimte voor intimiteit en het verbreden van normen.

Jokiniemi studeerde af van DAS Theatre (previously DasArts) met een MA in Performing Arts in Amsterdam 2013. Daarvoor werkte ze een BA af in Contemporary Dance aan Laban Centre London in 2006 en nam ze deel aan het Daghdha Mentoring Programme in Limerick, Ireland.

Sonja Jokiniemi's werk wordt ondersteund door STUK - House for Dance, Image & Sound, Zodiak - Centre for New Dance, Dampfzentrale Bern, Kiasma Theatre, Workspace Brussels, Moving in November festival, Veem House for Performance, en Regional Dance Centre of Eastern Finland. Jokiniemi ontving twee beurzen vanArts Promotion Centre Finland (Taike): een eenjarige artistieke beurs voor 2017 en een driejarige beurs voor 2018-20. Tussen 2018 en 2020 werkt Jokiniemi drie jaar lang samen met STUK onder het Life long burning network.


Maija Karhunen (°1987) studeerde dans, choreografie en performance in Berlijn, Amsterdam en Finland. Ze werkt nu als performer voor Planningtorock, Sonja Jokiniemi, Teemu Mäki en Marc Philipp Gabriel. Maija's interesses liggen in de performativiteit van de mens, vragen rond macht, het intieme en het persoonlijke. Maija studeerde communicatie, esthetiek en theaterwetenschappen aan de Universiteit van Helsinki en schrijft ook over dans.