© Joeri Thiry / STUK

Suchan Kinoshita - platz halter / sur place / taking place

Tijdens deze residentie in STUK begint Suchan met de creatie van platzhalter / sur place / taking place, een nieuwe performance in opdracht van STUK & M - Museum voor Playground festival 2019 (14 - 17 November 2019).

Het beginpunt was een ervaring lang geleden, toen ik met een vriend de backstage van theater Leniger Platz in Berlin binnenging, omdat we geen tickets meer konden krijgen voor de voorstelling van die avond. We gingen stilletjes op de achterste rij van de tribune zitten, voor het publiek binnen kwam. Een schoonmaakster begon de stoeltjes af te stoffen, een voor een, beginnend vanaf de eerste rij, tot plots de lichten uit gingen. Een voor een gingen de lichten aan voor de eerste act (Drie zusters van Tsjechov), op de scene die eruit zag als conventionele leef- en eetruimte. Tien minuten lang werden de verschillende lichtstanden getoond. Na die tien minuten had de schoonmaakster de achterste rij bereikt, en ze vroeg ons wat we daar deden en of we een ticket hadden. We gingen weg. We hadden geen nood meer om de voorstelling zelf te zien, want we hadden de ‘platzhalter’ gezien.

Suchan Kinoshita (°1960) werd geboren in Tokio in een Japans-Duitse familie. In de vroege jaren 80 studeerde ze muziek in Keulen, en later werkte ze voor Theater am Marienplatz in Krefeld, Duitsland, waar ze acteerde, regisseerde en rekwisieten ontwierp. In de vroege jaren 90, na haar studies aan de Jan Van Eyck Academie in Maastricht, Nederland, begon ze te werken als beeldend kunstenaar. Kinoshita’s gemengde achtergrond and haar ervaring in meerdere artistieke disciplines zijn duidelijk in haar werk, waarin ze grenzen opzoekt, overschrijdt en negeert. De ervaring van tijd en ruimte is een terugkerend thema in haar werk. Belangrijk zijn de verschillende opvattingen van tijd en ruimte in de twee culturen waarin haar roots liggen, en de verschillende manieren waarop tijd en ruimte gebruikt en afgebeeld worden in theater, muziek en beeldende kunst.

© Joeri Thiry / STUK