Use Knife, Saif Al-Qaissy & Hussein Shikha

Use Knife is het alter ego van Stef Heeren en Kwinten Mordijck die daarnaast ook schoon weer maken bij Kiss The Anus Of A Black Cat. Use Knife is ontstaan uit een gedeelde liefde voor analoge modulaire synthesizers en elektronische outsider muziek. In maart 2020 bracht de band een eerste EP ‘Tropentarn’ uit bij het Engelse 'House Of Mythology' (Current 93, Zu) en het Gentse 'Wool-E Discs' waarop postpunk, experimentele pop en newer new beat samensmelten tot een uniek geheel.

Afgelopen zomer ontmoetten Heeren en Mordijck de Iraakse muzikant Saif Al-Qaissy tijdens audities voor een nieuwe dansvoorstelling van Seppe Baeyens en Ultima Vez. Saif speelt onder meer darboeka, daf en riq en is tevens lid van Babylon Trio en Nawaris. Hij kwam na tal van omzwervingen in België terecht en woont en werkt in Brussel.

Tijdens een online zoektocht kwam de band in contact met Antwerps-Irakees beeldend kunstenaar Hussein Shikha, die vorig jaar nog ‘artist in residence’ was in Het Bos. Hussein bestudeert Iraakse tapijten en de Sumerische verhalen, mythen, symbolen en patronen die daarop te zien zijn. Door middel van het zelfverklaarde ‘virtual weaving’ onderzoekt hij hoe hij deze tapijten kan vertalen naar animatie. Daarnaast integreert hij foto’s en video’s van de Mesopotamische moeraslanden in zijn digitale beelden. Hij voorziet het project met zijn beeldtaal van visuals tijdens de live show.

Na geslaagde muziekresidenties in Kunstencentrum Vooruit, muziekclub N9 en Trix wil het quartet met deze STUK residentie zijn samenwerking verder uitdiepen en een toekomstige release en live set voorbereiden. Use Knife staat voor donkere electronica, techno 2.0 beats, Arabische percussie en zang, samples, tape loops, rietblazer-experminenten en wervelende digitale beeldmanipulatie.