Vera Tussing & Quatuor MP4 - Tactile Quartet(s)

In Tactile Quartet(s) bouwt Vera Tussing voort op haar vorige choreografische expedities waarin ze de zintuigen van het publiek activeert. Deze keer nodigt ze het strijkkwartet Quatuor MP4 samen met vier dansers uit op scène voor een speels ontmoeting tussen beweging en geluid.

Vier muzikanten spelen passages uit diverse kwartetten, gaande van Franz Schubert, Antonin Dvořák, Florence Price tot hedendaagse werken van Georg Friedrich Haas en Caroline Shaw. Op het moment dat de muzikanten zich aan één-op-één aanrakingen met het publiek overgeven, creëren ze een fysiek tegenspel. Alles vloeit voort uit aanraking - een strijkstok op een snaar, een arm op een schouder. De dansers bemiddelen de ontmoeting tussen muzikaliteit en tastzin door een choreografie die heen en weer slingert tussen het voelen, het zien en het gehoor. Op het punt waar de banen van dans en muziek elkaar kruisen, wordt het publiek uitgenodigd om binnen te treden in het caleidoscopische thema en gevraagd om een hand - of arm te geven.

Vera Tussing (°1982, Duisland) studeerde af aan de London Contemporary Dance School en werkte als danser, maker en regisseur in België, het Verenigd Koninkrijk, Canada en doorheen Europa. In 2011 ging Trilogy in premiere, een samenwerking met Albert Quesada, waarna ze zich zette aan haar eigen producties T-Dance (2014), de beweging-geluidsintstallatie Sound Bed, The Palm of Your Hand (2015) en Mazing (2016). Both, Two een duet met Esse Vanderbruggen ging in première in 2018.

Tussing en Vanderbruggen zetten ook in 2019 hun studie in de verschillende vormen van het duet verder. De tentoonstelling van IN/FINITY, de afsluiter van een drie-jarige residentie in het palliatief dagcentrum TOPAZ, was deel van Performatik 19 (Brussel). In Oktober 2019 gaat Tactile Quartet(s), een performance waarin ze haar onderzoek in tactiliteit uitbreidt naar muziek, in premiere bij Kaaitheater. De centrale thema's in het werk van Vera is het onderzoeken van de manier waarop de verschillende zintuigen onze perceptie structureren en het creëren van een unieke en persoonlijke ontmoeting tussen publiek en performer. Voormalig Research Associate bij South East Dance (Brighton), Workplace artist bij The Place en KAAP-maker (Oostende/Brugge), maakt ze momenteel deel uit van IN-FINITY (Brussels) en is ze artist-in-residence bij Kaaitheater.