© Stanislav Dobak

Vera Tussing & Quatuor MP4 - Tactile Quartet(s)

Vera Tussing en Quatuor MP4 werken in STUK voort aan de voorstelling Tactile Quartet(s). De voorstelling werd in mei 2020 geannuleerd vanwege COVID-19, en ook de nieuwe data in januari 2021 vielen weg. Aangezien het gezelschap sinds de eerste lockdown niet meer kon samenwerken, bieden we hen een residentieweek aan in de periode waarin hun voorstelling normaliter voor publiek zou spelen.

In Tactile Quartet(s) bouwt Vera Tussing verder op haar choreografische praktijk waarin ze het potentiële zintuiglijke engagement van het publiek onderzoekt. Deze keer nodigt ze het strijkkwartet Quatuor MP4 en vier dansers – Yoh Morishita, Zoltán Vakulya, Esse Vanderbruggen, Vera Tussing – uit op scène voor een speelse ontmoeting tussen beweging en geluid.

Vier muzikanten spelen passages uit diverse kwartetten, gaande van Franz Schubert, Florence Price tot hedendaagse werken van Georg Friedrich Haas, Michael Picknett en Caroline Shaw. Op het moment dat de muzikanten zich aan één-op-één aanrakingen met het publiek overgeven, creëren ze een fysiek tegenspel. Alles vloeit voort uit aanraking: een strijkstok op een snaar, een arm op een schouder, een akoestische ervaring op je huid. De dansers bemiddelen de ontmoeting tussen muzikaliteit en tastzin door een choreografie die heen en weer slingert tussen het voelen, het zien en het gehoor. Op het punt waar de banen van dans en muziek elkaar kruisen, wordt het publiek uitgenodigd om binnen te treden in het caleidoscopische thema en gevraagd om een hand of arm te geven.