Persberichten

STUK - HUIS VOOR DANS, BEELD EN GELUID BLIJFT GROEIEN

2017 was pas het tweede jaar sinds de hervorming van STUK tot Huis voor Dans, Beeld en Geluid. Maar uit de publiekscijfers blijkt nu al dat de nieuwe koers zijn publiek gevonden heeft. In 2017 was vooral het festival Artefact de motor achter de stijging van het publiek: de editie met als thema The Act of Magic bereikte meer dan 17.000 bezoekers, 4.000 meer dan in 2016.

Maar ook de cijfers van dans zijn verrassend: met bijna 18.000 bezoekers overtuigt dans evenveel mensen als enkele jaren geleden dans en theater samen. Zowel de grote namen als Wim Vandekeybus of Anne Teresa De Keersmaeker als vele minder bekende choreografen als David Hernandez, Daniel Linehan of Louis Vanhaverbeke hebben hier een belangrijk aandeel in. Opvallend is de populariteit van urban dance met o.a. het Belgisch Kampioenschap Breakdance of de battles van Dansbaar. Hiervoor werkt STUK al enkele jaren samen met vzw Straatrijk.

Als Huis voor Dans, Beeld en Geluid is het publiek van STUK jonger en internationaler geworden. STUK is meer dan ooit een hub waar ook de internationale gemeenschap van Leuven zich thuis voelt.

In totaal ontving STUK in 2017 82.221 bezoekers voor zijn activiteiten.

GILLES HELSEN NIEUWE PROGRAMMATOR GELUID

In het najaar van 2015 startte STUK als Huis voor Dans, Beeld en Geluid. De voorbije jaren bouwde STUK de werking Dans en Beeld stevig uit. Vanaf seizoen 2018-2019 zal ook het laatste luik, Geluid, verder groeien. Om dat te realiseren start Gilles Helsen op 1 mei als nieuwe programmator Geluid in het Leuvense kunstencentrum. Enerzijds zal hij het concertprogramma samenstellen, gelijkaardig aan het huidige aanbod. Anderzijds wordt er een innovatieve werking rond geluidskunst uitgebouwd.

Gilles Helsen studeerde musicologie aan de KU Leuven en de Sorbonne in Parijs. De voorbije jaren was hij actief als artistiek coördinator bij Musica, Impulscentrum voor Muziek, waar hij werkte rond geluidskunst, hedendaagse muziek en muzikale creatie in de publieke ruimte. Daarnaast ontwikkelt hij innovatieve formats voor elektronische muziek en avontuurlijke pop. Als muzikant richtte hij het elektronica-trio SeizoensKlanken op, waarbij hij keys speelt en componeert.