© Saskia Vanderstichele
Lezing
Erik Thys

'Extase, kunst en psychische kwetsbaarheid ' (Lessen voor de 21ste eeuw)

De sinds de oudheid vermoede link tussen creativiteit en psychische kwetsbaarheid wordt ondersteund door recent onderzoek, als een verband tussen artistieke creativiteit en kwetsbaarheid in het continuüm tussen psychose en bipolaire stoornis. Hierbij horen geestestoestanden die aansluiten bij wat in culturele, religieuze en andere maatschappelijke contexten ‘extase’ genoemd wordt. Waar ligt dan de grens tussen psychopathologie en deze contexten?

In zijn les voor de XXIste eeuw gaat Prof. Erik Thys dieper in op de relatie tussen andere vormen van bewustzijn en creativiteit, psychische kwetsbaarheid en kunst. De lezing kadert in het festivalprogramma van de 2023 Artefact-tentoonstelling die op 8 juni opent in het vernieuwde STUKgebouw.

Prof. Erik Thys is psychiater aan het UPC KU Leuven, PSC St.-Alexius Elsene, en gastdocent binnen KU Leuven. Hij is tevens voorzitter van de vzw KAOS (kunst en psychiatrie) en auteur (o.a. van de psycho-educatieve strips en “Psychogenocide, psychiatrie, kunst en massamoord onder de nazi’s”). Hij schreef zijn doctoraat over de link tussen creativiteit en psychopathologie gekoppeld aan stigma.

Respondent: Anneleen Masschelein

Lessen voor de XXIste eeuw

Het interfacultair college Lessen voor de 21ste eeuw biedt iedereen die geïnteresseerd is de mogelijkheid na te denken over de grote vragen van de 21ste eeuw. Vanuit verschillende wetenschappelijke disciplines wordt in 14 lessen toekomstgericht gereflecteerd over mens, maatschappij en wetenschap.

ma 20 feb 2023 19:30

Locatie

Aula Pieter de Somer
  • Deberiotstraat 23
  • Leuven

Prijs

gratis zonder reservatie

Taal

Nederlands

Tags

artefact