Lezing

Geannuleerd: Feest van de Filosofie: Waarheid onder vuur

Om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, annuleert STUK alle geplande voorstellingen, concerten en evenementen tot en met 19 april 2020. STUK volgt daarmee de maatregelen van de federale overheid.

TICKETS?

Alle gekochte tickets worden terugbetaald. Iedereen die tickets kocht via STUK waarvan we gegevens hebben worden door ons gecontacteerd. Kocht je tickets via 30CC, dan word je door hen gecontacteerd.

Onbetwistbare of onomstotelijke waarheden zijn al langer verdacht, maar in recente jaren heeft de waarheid zich wel erg klein gemaakt. Wetenschappers lijken haar spoor bijster. Hun onderzoek breidt zich uit naar alle kanten, maar veel duur bevochten waarheden uit het verleden kunnen niet worden herhaald. Die replicatiecrisis treft tal van wetenschappen, maar vooral de geneeskunde en de psychologie. Ook de journalistiek dreigt haar greep op de waarheid te verliezen. In tijden van post-truth blijkt het steeds moeilijker om halve waarheden van hele leugens te onderscheiden. Waarheidscommissies weten als geen ander dat de waarheid het eerste slachtoffer is van de oorlog. Wereldwijd proberen ze waarheden op het spoor te komen – in Rwanda, Armenië, Syrië, en ex-Joegoslavië. Maar hun zoektocht wordt op allerlei manieren ondermijnd. En de filosofie? Bij al dat waarheidsgeweld is de verleiding groot om de ivoren toren op te zoeken, maar publieksfilosofen houden de waarheid warm met oude en nieuwe vragen. Wat is waarheid? Zijn er misschien verschillende vormen van waarheid? Hoe weten we wat waar is? Kan waarheid haar autoriteit terugvinden? Is het een doel, een spelregel of een constructie? Vanwaar ons verlangen naar de waarheid? Heeft het nog zin om waarheid te willen achterhalen?

De Franse filosoof Didier Eribon, bekend om zijn autobiografische Retour à Reims, geeft de aftrap voor deze editie met een middaglezing over hoe waarheid te spreken over sociale relaties. ’s Namiddags zijn er twee debatten (over post-truth en waarheidscommissies), twee tweegesprekken (over de replicatiecrisis en publieksfilosofie) en twee lezingen (over waarheid en lijden, en over de bureaucratisering van de waarheid), met onder meer Roland Breeur, Damiaan Denys, Alicja Gescinska, Ico Maly, Daan Roovers en Sylvia Wenmackers. Paul Cruysberghs verzorgt een filosofische stadswandeling langs de vele gezichten van de waarheid. En ten slotte zijn ook kinderen welkom om te filosoferen. De waarheid komt per slot van rekening vaak uit hun mond. We sluiten de dag af met een lecture performance van Sarah Vanhee en de film Just Mercy, over een jonge advocaat en zijn strijd voor gerechtigheid, ingeleid door Rachida Lamrabet.


Een initiatief van het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte (KU Leuven) i.s.m. STUK & 30CC

De voertaal van het Feest van de Filosofie is Nederlands.
De enige uitzonderingen zijn de openingslezing van Didier Eribon (FR/EN) en het panelgesprek Waarheid na massageweld (NL/EN).

za 4 apr 2020 13:30

Locatie

30CC/Schouwburg
  • Bondgenotenlaan 21
  • 3000 Leuven