© An Roovers
Expo
An Roovers

LAAN

Een dialoog op fluistertoon

LAAN is een tijdelijke in-situ sculptuur uit klei gecreëerd voor het centrale gangpad van de Kruidtuin in Leuven.

Het pad waarop LAAN is geïnstalleerd, is omgeven door blauwe regen. De blauwe regen is van oorsprong een Oosterse plant en symboliseert liefde, vruchtbaarheid, schoonheid en creativiteit, maar ook eeuwige wijsheid, geduld en integriteit. Versterkt door de geurige aanwezigheid van de blauwe regen, nodigt de 70 meter lange lijn van Roovers uit tot een introspectieve reis.

De tijd, weersomstandigheden en het gedrag van de bezoeker zullen bepalen hoe de sculptuur evolueert. Na afloop van de tentoonstelling brengt Roovers de materialen waaruit de sculptuur is opgebouwd terug naar haar oorspronkelijke locatie: het voormalige Sint-Pietersziekenhuis. Deze plek, die voor velen in Leuven van betekenis is, zette Leuven mee op de kaart als stad van medische kennis, onderwijs en innovatie. Met LAAN verbindt Roovers het verleden van het Sint-Pietersziekenhuis op een bijzondere manier met het huidige 200-jarig bestaan van de Kruidtuin en de toekomstdroom van het nieuwe podiumkunstengebouw dat in 2027 de deuren zou openen op de site van het voormalige Sint-Pietersziekenhuis. We reizen door tijd en ruimte aan de hand van een sculptuur die in één langgerekte beweging uitnodigt tot meanderende associaties.


De Kruidtuin is de oudste botanische tuin in België. Ze werd in 1738 aangelegd door de universiteit voor haar studenten geneeskunde. In 1821 verhuisde de te klein geworden tuin naar de huidige locatie op Kapucijnenvoer. Van juni 2021 tot juni 2022 viert Leuven het 200-jarig bestaan van de Kruidtuin.


Met dank aan: Kruidtuin, Erfgoedcel Leuven, Groendienst Leuven en Cas-co

STUK OP LOCATIE - KRUIDTUIN
23 APR - 5 JUN

OPENINGSUREN i.h.k.v. HEAR HERE
WO - ZO 14:00 - 19:00

OPENINGSUREN KRUIDTUIN
APRIL: 08:00 - 17:00
MEI-JUNI: 08:00 - 20:00

Het werk LAAN werd op 22 april geïnstalleerd. Daarna is het, volgens de intentie van de kunstenaar, overgelaten aan de bezoekers en de weersomstandigheden die het gemaakt hebben tot wat u in de foto's hieronder ziet: een spoor van wat was.

Foto's © Matthijs van der Burgt

AN ROOVERS
(°1985, Tienen)

An Roovers is gefascineerd door natuur, traditie en geschiedenis. Haar intuïtieve sculpturale ingrepen laten zich het best omschrijven als driedimensionale tekeningen. Aarde/klei is de grondstof voor Roovers haar persoonlijk minimalistische oeuvre. Haar praktijk is procesmatig en circulair. Roovers gaat steeds aan de slag met de lokale grondstof in de regio waarin ze werkt, om uiteindelijk de sculpturen in hun oorspronkelijke vorm (aarde) naar hun locatie terug te brengen. Door het gebruik van organisch materiaal en de focus op traagheid, verstilling en tijd, genereert Roovers een bijzonder universum dat zowel poëtisch als maatschappelijk geëngageerd is.

An Roovers behaal­de haar Master in de beel­den­de kun­sten aan de PXL-MAD School of Arts, Hasselt. Sinds 2020 resideert ze in de Cas-Co studio’s in Leuven.

za 23 apr 2022 14:00 - zo 5 jun 2022 19:00

Locatie

STUK op locatie: Kruidtuin
  • Kapucijnenvoer 30
  • 3000 Leuven

Prijs

GRATIS