© Robbrecht Desmet
Dans
Femke Gyselinck

Letters 2 Dance

Door vertraging bij de verbouwing van STUK wordt deze voorstelling verplaatst naar een nieuwe locatie: Manhattan, Kolonel Begaultlaan 21, 3012 Leuven. De data en uren blijven ongewijzigd. Tickets blijven geldig, alle ticketkopers zijn rechtstreeks gecontacteerd. Meer praktische info over ons voorjaar 2023 vind je op deze pagina.

Hoe doe je dat, letterlijk een danstaal dansen? Kan een podium een pagina zijn? En als ‘dansfrases’ zinnen zijn, kan je dan ook een vraagteken dansen? Afzonderlijke woorden? Of letters? Vanuit deze vragen vertrekt choreografe Femke Gyselinck, met haar kenmerkende eigenzinnige, bevreemdende en geestige danstaal.

Letters 2 Dance is een choreografische uitwerking van Gymnastics of the Mind (2020), een dansalfabet of typografische choreografie geïnspireerd door het boek ABECEDA (1926), waarin Femke Gyselinck de relatie tussen typografie, letterbeeld en beweging onderzocht.

In Letters 2 Dance maakt ze samen met dansers Sue-Yeon Youn en Luka Švajda de vertaalslag van boek naar podium: gestolde letters hervinden beweging, klonteren samen tot woorden en zoeken naar zin

In een continue dialoog met componiste en muzikante Liesa Van der Aa interageren de dansers met elkaars lichamelijk ‘handschrift’ en signatuur. De ordening van letters en muzikale samples gaan hand in hand: de dans leidt de muziek, en omgekeerd bepaalt de muzikale compositie mee de choreografische schriftuur. Letters 2 Dance kan gezien worden als briefwisseling, tussen de dansers onderling, en tussen beweging en muziek.

De scenografie van architecte Asli Çiçek versterkt dit spel met letterlijkheid en metaforiek nog verder: lichtgekleurde, transparante vlakken verschijnen als bladzijden op het podium en versterken het beeld van het dansend lichaam als penpunt, als een letter die op een pagina wordt gedanst.

Letters 2 Dance nodigt de toeschouwer uit om deel te nemen aan het spel van ontcij­feren, met de danstaal in een continue spanning tussen uitbeel­ding en abstractie.

Femke Gyselinck is een choreografe om in de gaten te houden. Haar Letters 2 Dance is ongrijpbaar mooi. [...] De dans is hyperprecies zonder zijn spontane flair te verliezen, pingpongt fijntjes met de muziek en laat de frases van de dansers ingenieus door elkaar lopen. Moet je be­weging kunnen lezen om ze te begrijpen? Nee, het lijf spreekt voor zich.

De Standaard

'Letters 2 Dance' [is] een prettig schouwspel. Het opent een mentale ruimte waar je vrij in kan ronddolen, zonder dat iemand je zegt hoe dat moet of waar de in- of uitgang is.

pzazz

Credits

Concept & dans Femke Gyselinck | Dans Sue-Yeon Youn, Luka Švajda | Compositie & uitvoering muziek Liesa Van der Aa | Scenografie Asli Çiçek | Kostuums Heide Vanderieck | Dramaturgie & coaching Wannes Gyselinck | Technische leiding licht & geluid Brecht Beuselinck & Thomas Vermaercke | Regie-assistentie Emma Meerschaert | Productie & spreiding Caravan Production | Coproductie C-Mine, KAAP, kunstencentrum Vooruit, kunstencentrum nona, STUK, Workspacebrussels, ICI-CCN Montpellier, Het Laatste Bedrijf | Met de steun van de Vlaamse regering en de Tax Shelter maatregel van de Belgische Federale Overheid
di 9 mei 2023 20:30

Locatie

Manhattan
  • Kolonel Begaultlaan 21
  • 3012 Leuven

Prijs

€16/12

Abonnement? Klik hier

Duur

60'