Mathieu Kleyebe Abonnenc - Limbé
Expo

Mathieu Kleyebe Abonnenc - Limbé • Studio STUK

Een stil en intens portret van limbo; de dans die uitdrukking geeft aan de ervaring van de mensen in de slavenschepen van de Middenpassage

di 25/10: vanaf 20:00
wo 26/10
: vanaf 20:00 + introductie om 21:45
vr 28/10
: vanaf 20:00
za 29/10
: vanaf 20:00
zo 30/10
: vanaf 20:00

De expo is alleen te bezoeken met een ticket voor het liveprogramma, op de data die je hierboven ziet. Klik op de data om te ontdekken wat er die dag op de Studio STUK-podia staat.

De film Limbé ontleent zijn inspiratie en titel aan een gedicht van de Guyanese dichter Léon Gontran-Damas, die samen met Aimée Césaire en Léopold Sedard-Senghor de négritude-beweging* ontwikkelde. Deze Creoolse uitdrukking, die een manier is om het limbos te activeren door middel van taal, roept een grote droefheid op, een diepe melancholie. In samenwerking met danseres en choreografe Betty Tchomanga probeert Abonnenc deze toestand vorm te geven, terwijl hij de reflecties van de Guyanese dichter Wilson Harris laat doorklinken. Voor Harris zou de Limbo-dans een manier zijn om de bewegingen op te roepen die de slaven moesten uitvinden om de oversteek van de Atlantische Oceaan vanaf de bodem van het slavenschip te overleven. "Limbo is, naar men zegt, ontstaan op de slavenschepen van de Middenpassage. Er was zo weinig ruimte dat de slaven zich omvormden tot menselijke spinnen."

*Négritude (van het Franse "Nègre" en "-itude" om een toestand aan te duiden die kan worden vertaald als "zwartheid") is een kader van kritiek en literaire theorie, voornamelijk ontwikkeld door Franstalige intellectuelen, schrijvers en politici van de Afrikaanse diaspora tijdens de jaren 1930, gericht op het verhogen en cultiveren van een "zwart bewustzijn" in heel Afrika en de Afrikaanse diaspora.


Credits: Limbé (2021). 16mm film transferred to 2K, silent, 10’

Mathieu Kleyebe Abonnenc, geboren in 1977 in Cayenne, Frans-Guyana, woont en werkt in Sète, Frankrijk. In zijn praktijk als kunstenaar, onderzoeker, curator en filmprogrammeur zet Abonnenc zich in om dat te onderzoeken wat door de koloniale en postkoloniale geschiedenis is verwaarloosd. Afwezigheid, achtervolging en de representatie van geweld zijn allemaal thema's die aan bod komen in zijn werk dat uitgaat van extractie en opgraving en werkt aan het herintegreren in de collectieve geschiedenis van persoonlijkheden en culturele materialen die tot zwijgen zijn gebracht. Vaak in samenwerking met actoren uit verschillende disciplines vertaalt zijn praktijk zich in tekeningen, sculpturen, films, diavoorstellingen en discursieve middelen. Recente solotentoonstellingen vonden plaats in o.a. Kestner Gesellschaft Hannover (2022), Museo Jumex Mexico City (2018), het Museum für Moderne Kunst Frankfurt (2016), Kunsthalle Basel (2013), Fundação de Serralves Porto (2012), en Gasworks Londen (2011). Hij nam ook deel aan de 56e Biënnale van Venetië (2015) en Manifesta 8 in Murcia (2010). Abonnenc was resident aan de Franse Academie in Rome - Villa Medici in 2016-2017, en gastkunstenaar aan de DAAD, Berlijn voor 2019. Hij werkt momenteel aan een doctoraat in EDESTA- Paris8.

Studio STUK
Dans, Beeld & Geluid in de iconische Manhattan
i.s.m. De Hoorn

➤ BEREIKBAARHEID: De Manhattan is gelegen aan de Vaart Leuven-Mechelen. / Te voet: 20 min van het station / Met de fiets: fietssnelweg F8 en F3 / Met het openbaar vervoer: Neem buitenringbus 600 tot Engels plein / Met de auto: parking Vaartkom

➤ TOEGANKELIJKHEID: De zaal is toegankelijk voor personen met een rolstoel. Het reguliere sanitair is bereikbaar met een lift. Jammer genoeg is er geen MIVA-toilet.

➤ STUDIO CAFÉ: Ons café is steeds open vanaf 19:30. Kom vroeg, blijf hangen.

➤ SAFER SPACE: Studio STUK streeft er naar een inclusieve plaats te zijn voor iedereen. Wij nemen elke vorm van intimidatie serieus. Spreek gerust een STUK-collega of iemand van de bar aan.

Mathieu Kleyebe Abonnenc in La Loge

Van 8 september tot 4 december presenteert kunstencentrum La Loge in Brussel In the Womb of the Glass Ship, een tentoonstelling van Mathieu Kleyebe Abonnenc in samenwerking met Thomas Tilly. Voor zijn nieuwe geluidsinstallatie in La Loge neemt Mathieu Kleyebe Abonnenc het werk van de Guyanese auteur Wilson Harris en de tekst The Music of Living Landscapes als uitgangspunt. Als een ontcijfering van het door Harris opgeroepen alfabet biedt de tentoonstelling een subjectief en zintuiglijk begrip van kennis, identiteit en taal.

La Loge
Rue de l'ermitage Kluisstraat 86
1050 Brussels

donderdag — zondag
13:00 — 18:00
gratis

Credits

Dancer and choreographer Betty Tchomanga | Director of Photography Victor Zébo | Commissioned by Centre Georges Pompidou, Paris for the Exhibition Les moyens du bord, 2020 | Produced by La grande Halle de La Villette, Paris and Ròt-Bò-Krik, Sète
di 25 okt 2022 20:00 - zo 30 okt 2022 23:00

Locatie

Manhattan
  • Kolonel Begaultlaan 21
  • 3012 Leuven