Joachim Koester
Dans
Joachim Koester

The Place of Dead Roads

In de video-installatie The Place of Dead Roads (2013) neemt de Deense kunstenaar Joachim Koester je mee naar een donkere onderwereld; de ‘weg van de doden’. Geïnspireerd door een citaat van de Oostenrijks-Amerikaanse psycho-analist Wilhelm Reich: ‘Every muscular contraction contains the history and meaning of its origin’ transformeert Koester de typische bewegingen uit de westernwereld tot een vreemd soort dans.

Dansers Pieter Ampe, Boglarka Börcsök, Liz Kinoshita en Halla Olafsdottir nemen poses aan, trekken en richten een pistool, vallen aan en verdedigen in een schijnbaar oncontroleerbare stroom van schokkende bewegingen en expressies. Ze struinen zo doorheen een choatisch doolhof van gangen. De titel en het concept van het werk, The Place of Dead Roads, ontleende Koester aan een roman van William S. Burroughs Wild West, waarin Burroughs het verhaal vertelt van Kim Carsons, een in 1899 doodgeschoten cowboy die uit/aan zijn dode lichaam probeert te ontsnappen.

De dansers in The Place of Dead Roads zijn geen onbekenden voor STUK: Pieter Ampe presenteert in het najaar een duet in STUK en Liz Kinoshita werkt onder meer met Daniel Linehan, Thomas Hauert en Tino Seghal.

The Place of Dead Roads is een productie van Jan Mot, in coproductie met Centre d’art contemporain Genève.

JOACHIM KOESTER
°1962 — Denemarken
Joachim Koester is een conceptueel en experimenteel beeldend kunstenaar die werkt met video, 16mm-film, installatie en fotografie. In zijn werk gaat hij op zoek naar de grijze zones tussen bewust en onbewust, het rationale en het occulte. Ook het lichaam en de notie van perfor- mance zijn vaak terugkerende thema’s. Koesters werk wordt internationaal gepresenteerd en maakt deel uit van collecties van o.a. Museum of Modern Art, New York; Metropolitan Museum of Art, New York; Moderna Museet, Stockholm; Statens Museum for Kunst, Kopenhagen; SMAK, Gent; en Boijmans van Beuningen, Rotterdam. Joachim Koester woont en werkt in Kopenhagen.

Credits

image credits joachim koester | the place of dead roads, 2013 | hd video installation, color, sound, 33 min. 30 sec. | production still | courtesy the artist and jan mot, brussels
wo 23 sep 2015 18:00
do 24 sep 2015 14:00
vr 25 sep 2015 14:00

Locatie

STUK Soetezaal

Prijs

GRATIS

Bijkomende info

Deze expo maakt deel uit van onze gratis openingsdriedaagse STUK START.