Undercurrent 528 film still by Evan Ifekoya, 2022
Expo

Evan Ifekoya - Undercurrent 528 • Studio STUK

Een filmische trip op zoek naar portalen van zorg en intimiteit, en de helende kracht van geluid.

wo 9/11: vanaf 20:00
za 12/11
: vanaf 20:00

De expo is alleen te bezoeken met een ticket voor het liveprogramma, op de data die je hierboven ziet. Klik op de data om te ontdekken wat er die dag op de Studio STUK-podia staat.

Undercurrent 528 is gebaseerd op de complexe relatie van de Amerikaanse avant-garde cineast Stephen Dwoskins met thema’s als zorg, verlangen en alledaagse rituelen zoals zichtbaar in zijn omvangrijke oeuvre. Ifekoya stuurde een reeks uitnodigingen naar hun uitgebreide zwarte, queer en transgemeenschap voor een danser, een drummer, een bijeenkomst rond adem en ademhaling, en een sonisch antwoord op deze beelden. Undercurrent 528 verkent de relatie tussen documentatie en levendigheid, en opent portalen van intimiteit door mensen samen te brengen doorheen verschillende ruimtes en tijd. Het maakt deel uit van een reeks werken waarin de helende dimensie van geluid en zijn potentieel als toegangspoort tot alternatieve aspecten van onze werkelijkheid worden onderzocht.

Credits: Undercurrent 528 (2021), HD video, colour, 15’30”

Evan Ifekoya (°1988) is een kunstenaar en energiewerker die door middel van geluid, tekst, bewegend beeld en performance bestaande machtssystemen en -instellingen uitdaagt om de ervaring en stem van diegenen die voorheen gemarginaliseerd werden, in het centrum te plaatsen en voorrang te geven. De praktijk beschouwt kunst als een plek waar middelen kunnen worden herverdeeld en heronderhandeld, terwijl de impliciete regels en hiërarchieën van de openbare en sociale ruimte ter discussie worden gesteld. Door middel van archief- en geluidsonderzoek speculeert Ifekoya over zwartheid in overvloed. Hun doorlopende onderzoek richt zich op de somatische ervaring van het luisteren, het helende potentieel van geluid en de spirituele dimensie van seksualiteit.

Ze richtten in 2018 het collectief gerunde en door QTIBPOC (queer, trans*, intersex, black and people of colour) geleide Black Obsidian Sound System (B.O.S.S.) op. In 2019 wonnen ze de Kleinwort Hambros Emerging Artists Prize en in 2017 de Arts Foundation award for Live Art gesponsord door Yoma Sasberg Estate. Ze hebben tentoonstellingen en performances gepresenteerd in o.a. Liverpool Biënnale (2021); Gus Fischer, Nieuw Zeeland (2020); De Appel, Nederland (2019); Gasworks, Londen (2018) Contemporary Arts Centre, New Orleans als onderdeel van Prospect 4 (2017); Stevenson Gallery, Kaapstad (2016); Studio Voltaire, Londen (2015) en Castlefield Gallery, Manchester (2014). Hun werk is opgenomen in een aantal openbare collecties, waaronder Arts Council England en Walker Art Gallery Liverpool.

Studio STUK
Dans, Beeld & Geluid in de iconische Manhattan
i.s.m. De Hoorn

➤ BEREIKBAARHEID: De Manhattan is gelegen aan de Vaart Leuven-Mechelen. / Te voet: 20 min van het station / Met de fiets: fietssnelweg F8 en F3 / Met het openbaar vervoer: Neem buitenringbus 600 tot Engels plein / Met de auto: parking Vaartkom

➤ TOEGANKELIJKHEID: De zaal is toegankelijk voor personen met een rolstoel. Het reguliere sanitair is bereikbaar met een lift. Jammer genoeg is er geen MIVA-toilet.

➤ STUDIO CAFÉ: Ons café is steeds open vanaf 19:30. Kom vroeg, blijf hangen.

➤ SAFER SPACE: Studio STUK streeft er naar een inclusieve plaats te zijn voor iedereen. Wij nemen elke vorm van intimidatie serieus. Spreek gerust een STUK-collega of iemand van de bar aan.

wo 9 nov 2022 20:00 - za 12 nov 2022 23:00

Locatie

Manhattan
  • Kolonel Begaultlaan 21
  • 3012 Leuven