We do matter
“Wat gebeurt er wanneer we een natuurlijk proces (zoals het splijten van steen door erosie) verstoren of versnellen? En als ik een steen splijt, zijn het dan twee nieuwe stenen of twee helften? Wanneer zijn ze, en zijn wij, gehecht?
– Nick Steur
"Wij brengen twee tegenovergestelde werelden bij elkaar. Nick spreekt de taal van het natuurlijke. Hij begrijpt stenen en zwaartekracht en past man-made ingrepen toe zoals het boren in en splijten van de steen. Daarentegen begrijp ik de taal van de chemische materialen en zie de ogenschijnlijke verwantschap met natuurlijke grondstoffen. Er ontstaat iets merkwaardigs op het moment dat wij onze talen samen laten vloeien."
– Matea Bakula
Polyurethaan – PU of pur – werd voor het eerst geproduceerd door het Duitse IG Farben in de jaren ’30 van de vorige eeuw. Het is voornamelijk bekend uit de bouw. Polyurethaan bestaat uit harde en zachte segmenten. De harde segmenten hebben de neiging te kristalliseren, onbuigzaam en bros. De zachte segmenten zouden - los van de harde - een stroperige vloeistof geven. Juist de innige combinatie van beide maakt polyurethaan tegelijkertijd buigzaam en sterk, zowel zacht als hard.
Porfier is een stollingsgesteente ontstaan uit de afkoeling van magma. Ongeveer 450 miljoen jaar geleden, steeg het magma door scheuren in de aardkorst naar hoger gelegen lagen. Daar is het afgekoeld en gestold, zonder daarbij blootgesteld te zijn aan de buitenlucht. Typisch voor porfier is de textuur van grote kristallen in een grondmassa van kleinere kristallen. In België wordt porfier gewonnen in de groeves van Kenast, Bierk en Lessen.
Beeldend kunstenaar Matea Bakula en kunstenaar/performer Nick Steur stelden zich de vraag: wat als we de materialen waar we zelf vaak mee werken en onoverkomelijk aan zijn gehecht - chemisch polyurethaan en onbewerkte steen - samenvoegen? Kunnen deze materialen zich, ondanks hun enorme verschillen, toch aan elkaar hechten? We Do Matter bestaat zowel uit een performance als een installatie waarin materiaal en mens opnieuw een verbinding aangaan.
Credits
Van en met Nick Steur & Matea Bakula | Productie Workspacebrussels en SoAP Maastricht, het productieplatform voor de projecten van Johannes Bellinkx, Rita Hoofwijk, Nick Steur, TAAT en Benjamin VandewalleLocatie
Prijs
Basis €10 • Reductie €6