Bosse Provoost & Ezra Veldhuis - As Seen From Mars (working title)

De residentie in STUK is de eerste periode waarin Ezra Veldhuis en Bosse Provoost werken aan een nieuwe lichtinstallatie. Het uitgangspunt voor deze installatie is de Blauwe zonsondergang op Mars in combinatie met space junk van kapot of afgedankt ruimtemateriaal. Concreet gaan ze aan de slag met lange stroken gekleurde lichtfilters die voor een lamp worden afgespeeld.

TEAM
Bosse Provoost & Ezra Veldhuis

Ezra Veldhuis (°1991, NL) is beeldend kunstenaar. Ze heeft een hybride praktijk, waarin licht als materiaal en onderwerp centraal staat: ze maakt installaties met monumentale schilderijen, schildert films op pellicule en werkt, voornamelijk als scenograaf en lichtontwerper, aan performances en theatervoorstellingen. Momenteel werkt ze o.a. met Bosse Provoost aan Indoor Weather, een nieuwe voorstelling waarin de schouwburgzaal, geïnspireerd door eco-sciencefiction, wordt omgedoopt tot een steeds veranderende ‘bastaard-omgeving. Begin 2020 maakte ze ook samen met Bosse SUN-SET, een installatie-performance waarin een theaterzaal voortdurend transformeert. In SUN-SET staat de evocatieve werking van licht en duisternis op een toeschouwer centraal. Eerder creëerde ze ook het lichtontwerp en de scenografie van de voorstelling Matisklo, en exposeerde ze onder meer in In de Ruimte in Gent, Concertgebouw Brugge, MSK Gent, Plagia Rama in Brussel.


Bosse Provoost (°1993, BE) voltooide in 2016 de masteropleiding Drama aan de School of Arts|KASK Gent. Momenteel is hij als theatermaker verbonden aan Toneelhuis in Antwerpen. In zijn werk gaat hij radicaal voor ‘een theater van de zintuiglijke onderprikkeling’. Hij creëert composities van licht- en sfeerverschuivingen, stiltes en half-menselijk aandoende figuren. Zijn eerste voorstellingen maakte hij met Kobe Chielens, waarin ze samen vaak de fysieke taal van tekenfilmfiguren opzochten. Recenter werk verkent het gebied tussen theater, performance en installatiekunst. Theaterruimtes worden geactiveerd tot ‘omgevingen’ waarin alles wat zich in een zaal bevindt de mogelijkheid in zich draagt om te spreken. Begin 2020 maakte hij samen met Ezra Veldhuis SUN-SET, een installatie-performance waarin een theaterzaal voortdurend transformeert. In SUN-SET staat de evocatieve werking van licht en duisternis op een toeschouwer centraal. Daarvoor maakte hij Matisklo (2018) is een uitdagende zoektocht naar wat afbeeldbaar en uitspreekbaar is van de aardedonkere gedichten van de joods-Roemeense dichter Paul Celan. Momenteel werkt hij samen met Ezra aan de voorstelling Indoor Weather die in september 2021 tijdens Love at First Sight (Antwerpen) in première zal gaan.