© Joeri Thiry / STUK

Hiatus / Daniel Linehan - sspeciess

Na een eerste week in april komt Daniel Linehan opnieuw twee weken in STUK werken aan zijn nieuwe groepscreatie sspeciess, die eind januari 2020 in première gaat in deSingel. Later dit seizoen is Linehan in STUK nog te zien met zijn recente solo Body of Work (2019).

Voor sspeciess laat Daniel Linehan zich inspireren door de Britse filosoof/ecologist Timothy Morton en zijn ideeën rond co-existentie en symbiose. Vijf dansers - Gorka Gurrutxaga Arruti, Anneleen Keppens, Victor Pérez Armero, Louise Tanoto en Linehan zelf – delen het podium met muzikant/performer Michael Schmid. Samen lenen ze hun lichamen, ademhaling en stemmen aan de muzikale en choreografische score van sspeciess. Geluid echoot ademhaling. Beweging ademt geluid uit. Dans en muziek spelen op elkaar in: de muziek creëert niet alleen de omgeving waarbinnen de dans wordt gezien, maar andersom biedt de dans ook een omgeving die het beluisteren van de muziek ondersteunt.

In 2008 kwam Daniel Linehan naar Brussel waar hij de Research Cycle aan P.A.R.T.S afrondde. Sindsdien creëerde hij een tiental voorstellingen, waaronder Zombie Aporia, Gaze is a Gap is a Ghost, Un Sacre du Printemps, dbddbb en recenter Third Space i.s.m. componist Stefan Prins, en Body of Work. Met Michael Helland ontwikkelde hij het participatieve project Vita Activa. In het boek A No Can Make Space verzamelde hij teksten en poëtische fragmenten uit zijn artistieke praktijk i.s.m. grafisch ontwerper Gerard Leysen (Afreux). Van 2013-2016 was hij Artiest-in-Residentie in de Opéra de Lille. Daniel Linehan is Creative Associate bij deSingel 2017 - 2021.