Elise Eeraerts & Roberto Aparicio Ronda - like snakes, the roots of trees, coil themselves from rock and sand

‘like snakes, the roots of trees, coil themselves from rock and sand’ is de titel van de solotentoonstelling die Elise Eeraerts en Roberto Aparicio Ronda vanaf 6 maart in Studio STUK Manhattan zullen opbouwen.

De titel komt uit een fragment uit Goethe’s Faust waarin een dwaallicht in het moeras verschijnt. Tijdens hun residentie creëren Eeraerts en Aparicio Ronda een installatie geïnspireerd door het Kirkpatrick Marsh; een veengebied in de Verenigde Staten waar klimaatonderzoek ons met de neus op de feiten drukt terwijl de fabelachtige landschappen en soundscapes tot de verbeelding spreken.


De tentoonstelling is een co-productie van STUK, i.s.m Cas-co en met de steun van Stad Leuven. Het onderzoek werd ondersteund door het Smithsonian Institution in Washington DC via een Artist Research Fellowship aan het Smithsonian Environmental Research Center (2019 cohort).

ELISE EERAERTS & ROBERTO APARICIO RONDA
(1986, Mechelen, BE)
(1981, Burgos, SP)

Sinds 2012 ontwikkelen Elise Eeraerts & Roberto Aparicio Ronda een multidisciplinaire praktijk die zich richt op de relatie tussen kunst en architectuur. Hun projecten vinden vaak plaats in het landschap of de publieke ruimte, waar site-specificiteit, geschiedenis en materiaal-transformaties het onderwerp van hun onderzoek vormt.

Als meest primitieve materiaal neemt aarde een belangrijke centrale rol in binnen hun praktijk: van verkenningen van land en opgravingen daarin, tot het toe-eigenen van diverse grondsoorten en de verwerking ervan tot objecten en ruimtelijke installaties. In hun recente werk onderzoeken Eeraerts en Aparicio Ronda de rol van land en landschap vanuit een klimaatwetenschappelijk perspectief. Op een bijzondere manier laten ze huidige conventies uit het antropoceen botsen met ideeën en tradities waarbij de mens zich de aarde en de natuur toe-eigent.