Ephameron - Nooit meer alleen

Met Nooit meer alleen gaat Ephameron op zoek naar een (beeld)taal om verschillende facetten van het moederschap aan het begin van de 21e eeuw vast te leggen. Ze doet dat aan de hand van eigen ervaringen en getuigenissen van anderen. De veranderende relaties tussen moeder/vader/kind worden tastbaar gemaakt in 18 sleutelmomenten, zoals de symbiose na de geboorte, traumatische ervaringen, het aanleren van de taal en uiteindelijk onthechting. Hierbij staan de visuele symboliek van o.a. de cirkel en het water centraal.

In het kader van dit doctoraatsproject aan LUCA School of Arts werkt Ephameron voor Artefact op residentie bij STUK en Cas-Co een reeks van 17 opeenvolgende beelden uit, waarvan er dagelijks één op een levensgroot billboard wordt aangebracht bij een invalsweg naar de stad. Passanten kunnen zo gaandeweg het verhaal volgen dat zich langzaam ontvouwt tijdens het festival.

Het werk van Ephameron doet verslag van een gevoelige kant van de wereld, en brengt de intieme en onopvallende drama's die samen een mensenleven vormen in beeld. Haar experimentele beeldverhaal Wij twee samen (Oogachtend, 2015) vertelt over het verlies van haar vader aan dementie. Eind 2019 werd het naar het Engels vertaald door Penn State University Press. Witruimte, sterk lijnwerk en een gedempt kleurenpalet vormen de visuele rode draad doorheen haar oeuvre.

Ephameron publiceert illustraties in o.a. De Standaard, De Tijd, L’Echo en de Volkskrant, en is actief als curator voor Grafixx, het jaarlijkse Antwerpse festival voor grafische kunsten. Ze behaalde meestergraden in de Schilderkunst en de Illustratieve Vormgeving, en doceert in de richting Beeldverhaal aan LUCA School of Arts.

Ze werkt aan een doctoraat in de Kunsten waarvoor ze het moederschap aan het begin van de 21e eeuw documenteert aan de hand van een beeldverhaal waarin visuele symboliek centraal staat. Dit project komt tot stand door het samenbrengen van eigen ervaringen en getuigenissen van anderen rond menselijke relaties die verschuiven na het krijgen van een kind.