Francesca Chiodi Latini - HOLDERS

HOLDERS is een participatief, transdisciplinair onderzoek door danser en choreograaf Francesca Chiodi Latini over het menselijk vermogen om herinneringen vast te houden en uit te drukken.

Het onderzoek bestaat uit multidisciplinaire workshops met beweging, performativiteit en textielverkenning om het ongrijpbare te delen en verzamelen. Francesca werkt intensief samen met niet-professionele ouderen, HOUDERS van kostbare kennis van onschatbare waarde. Hun aanwezigheid en input is centraal in het verkennen van de performatieve kracht van herinnering.

Centrale vragen in Francesca's onderzoek zijn: hoe kan ik ouderen protagonisten maken in hun eigen proces en hoe kan mijn praktijk als kunstenaar daar een middel toe zijn? Hoe kan ik, binnen mijn praktijk, hen ondersteunen in het vertellen van hun eigen verhaal?

Met HOLDERS wil Francesca haar praktijk uitdiepen door te onderzoeken wat de fysieke mogelijkheden van het verouderende lichaam kunnen uitdrukken wanneer ze bewust worden ingezet. Een bewegingsonderzoek zal nagaan hoe het ongrijpbare wereld van herinnering, zichtbaar en concreet in het fysieke lichaam van ouderen, kan worden gedeeld en uitgedrukt door performativiteit. Kan de kracht van herinnering worden uitgedrukt door hun eigen lichamelijkheid? Vanuit haar kennis in dans, performance en somatische praktijken probeert Francesca een methodologie te onderzoeken terwijl ze haar eigen praktijk ontwikkelt in de richting van een meer maatschappij-gebaseerde aanpak.

Het onderzoek bevat een nauwe samenwerking met textiel- en beeldend kunstenaar Miguel Peñaranda Olmeda en muzikanten Kris Vanderstraeten en Ruben Machtelinckx.

TEAM / CREDITS

Concept door Francesca Chiodi Latini
In samenwerking met Miguel Peñaranda Olmeda
Muziek door Kris Vanderstraeten & Ruben Machtelinckx
Gecoacht door Marc Vanrunxt
Deelnemers residentie STUK Maria Fernanda Aguiar de Arêde, Jeannine Titeca, Josiane Vander Biest, Godelieve Weuts
Residentiepartners wpZIMMER, de Warande, Fameus, KAAP, STUK
Met de steun van Vlaamse Overheid

Francesca Chiodi Latini werd geboren in Turijn, Italië, in 1993. Ze is performer en choreograaf en woont in Leuven, België. Sinds 2017 werkt ze samen met Voetvolk/Lisbeth Gruwez, als performer, repetitor en assistent (Nomadics, Into the Open, The Sea Within). Sinds 2019 is Francesca Traject Artiest bij wpZimmer in Antwerpen. JARDIN POILU, haar eerste puur choreografische creatie, ging in september 2020 in première.

Na haar studies hedendaagse dans in Turijn en Parijs, verhuisde Francesca naar België waar ze in 2017 afstudeerde aan het Koninklijk Conservatorium Dans in Antwerpen. Haar opleiding is altijd verweven geweest met creatieve projecten en persoonlijke choreografische creaties. In 2014 componeerde ze haar eerste solo PRIMARI. Daarna sloot ze zich aan bij Batucada, van Marcelo Evelin (Kunstenfestivaldesarts 2014). In 2015 nam ze deel aan het project Atlante del Gesto van Virgilio Sieni Company, opgevoerd in de Prada Foundation in Milaan(IT). In 2016 creëerde ze haar tweede solo AMARYLLIS waarmee ze finalist werd van de Brussels Contemporary Dance Competition.