© Sarah Yu Zeebroek

Geoffrey Burton & Sarah Yu Zeebroek

Tijdens deze residentie creëren gitarist Geoffrey Burton en kunstenaar Sarah Yu Zeebroek een audiovisuele live performance. Hierbij wordt onderzocht hoe de muziek van Burton’s debuutalbum Me Te Podia kan versmelten met de visuele vormentaal van Zeebroek. De twee zijn elkaars levensgezellen en werkten in het verleden al samen binnen de groep Hong Kong Dong (samen met Boris Zeebroek), maar zullen nu voor het eerst samen aan de slag gaan als duo. Zeebroek zal op zoek gaan naar een visueel antwoord voor de tegendraadse gitaarmuziek van Burton, die veel inspiratie haalt uit de elektronische muziek. Ze zal vertrekken vanuit tekeningen in allerlei formaten en technieken, om die dan te vertalen naar projecties met oude overheadprojectoren, naar live tekeningen en wie weet wat nog meer. Het zal een versmelting worden tussen beeld en geluid. Tekeningen die geluid maken of geluid die tekeningen maken.

Geoffrey Burton geldt zonder twijfel als één van de meest prominente gitaristen van ons land. Met zijn unieke sound flankeerde hij inmiddels een indrukwekkend palmares van binnen- en buitenlandse artiesten. Van Arno tot Iggy Pop, Alain Bashung, Daan, Sophie Hunger, Misia en terug richting zijn eigen band Hong Kong Dong. Op zijn debuutplaat Me Ta Podia (Grieks voor te voet) staat Burton voor de eerste keer als kapitein aan het roer van zijn eigen schip. Van opener Siga tot en met eindtrack ‘Technopolis’, een cover van held Ryuichi Sakamoto, wervelt Burton als een dansende gitaarderwisj door het gitzwarte firmament. Me Ta Podia is helemaal op gitaar gemaakt en opgenomen als een performance, maar klinkt bij momenten eerder als elektronische compositie. Je vergeet als het ware dat je naar een gitaarplaat luistert.

Sarah Yu Zeebroek is een beeldend kunstenaar en muzikante. Ze is illustrator van opleiding en maakt zowel vrij werk als in opdracht voor kranten, tijdschriften, theatergezelschappen, culturele centra, bibliotheken, musea en muzikanten/bands. Haar werk toont de rijke verbeeldingskracht die zich in haar dag- en nachtdromen afspeelt. Deze is vaak doorspekt met surreële taferelen met een humoristische inslag maar is nooit op zoek naar de grap op zich.
Samen met haar broer Boris Zeebroek ( Bolis Pupul, Charlotte Adigéry, The Germans) en haar levensgezel Geoffrey Burton vormt ze sinds 2006 de band Hong Kong Dong. De laatste jaren is ze voornamelijk actief als performer en ontwerper voor theatervoorstellingen ( The Great Downhill Journey of Little Tommy, Drie Sterke Vrouwen, Operaar Poephaar, Het Lam van Jan…)