© Olympe Tits

Judith Dhondt & Urte Groblyte - Dust

Residentie voor de creatie van Dust, Masterproject ter afronding van het MA STUDIOS-programma aan PARTS Brussel, dat eind mei 2024 wordt gepresenteerd in de Kaaitheaterstudios.

Dust stelt de talen van de liefde in vraag, meerbepaald de kannibalistische taal van liefde. Het wil dieper duiken in ideeën van symbiose en liefde vanuit een niet-harmonisch standpunt, en pluraliteit van het zelf.

Twee wezens bewegen over de scene. Soms worden ze samen een steen, waar je tegen kan schuren. De steen valt uit elkaar en worden veel stenen. Het ik splitst en wordt vermengd. Ze houden van elkaar, maar het is een vreemde soort liefde. Ze zoeken elkaars randen, en ontdekken dat die altijd al verbrokkeld waren.

De wezen hebben een taal - ze bewegen het in hun mond wanneer ze kauwen. Taal wordt gebruikt als middel om op zoek te gaan naar veelheid.

Judith Dhondt, Urte Groblyte – MA-studenten aan PA.R.T.S.

Gecreëerd en uitgevoerd door: Judith Dhondt & Urtė Groblytė
Muziek: Luis Ramirez Muñoz
Scenografie: Sibran Sampers
Licht: Wannes Vanspauwen
Dramaturgie: Milan Van Bortel
Grafisch ontwerp: Arno Huyghens
Mentors: Chloe Chignell & Stefa Govaert
Bijzondere dank aan: Christine De Smedt, Marie Goudot, Steven De Belder en alle studenten van de MA STUDIOS

Judith Dhondt & Urtė Groblytė ontmoetten elkaar tijdens de MA-opleiding aan P.A.R.T.S. In de loop van die twee jaar begonnen ze samen te werken aan en vonden ez een gemeenschappelijke interesse voor taal en de speelse maar niet zo onschuldige ruimte van de erotiek.

Judith (1998) is performer, maker en schrijver. In de afgelopen jaren was ze actief als performer/maker in het collectief NOON. NOON is een transdisciplinair collectief dat interconnectie voedt, vanuit interesse voor de milieuproblematiek en relationaliteit in een brede zin. In 2021 studeerde Judith ook af aan het MA programma Drama van KASK, Gent (BE). Ze volgt nu met MA-programma aan PA.R.T.S. STUDIOS.

Urtė (1999) is een Litouwse hedendaagse danser en performer die woont, werkt en studeert in Brussel (BE). Urtė begon haar opleiding aan de National M.K. Čiurlionis School of Arts (LT). Ze studeerde af aan PA.R.T.S met een bachelordiploma in 2022 en zet er nu haar master voort.

Haar artistieke interesse omvat verschillende media en stelt vaak de grenzen en sterktes van het lichaam in vraag. Ze is geïnteresseerd in het gebruik van en de belichaming van verbeelding en poëzie, waar objecten (fysiek of metaforisch) en lichamen doorgaans interageren en eigenschappen uitwisselen, veranderen in elkaar, en hoe, in die uitwisseling, er een plaats is voor absurditeit, gevoelens en speelsheid.