© Stanislav Dobák

Marc Vanrunxt - Freie Form

Creatieperiode voor nieuwe dansvoorstelling Freie Form, waarbij Marc Vanunxt en Samantha van Wissen samen aan het werk gaan.

Het was een kwestie van tijd vooraleer Marc Vanrunxt en danseres Samantha van Wissen (Rosas, Cie Zoo) elkaar zouden ontmoeten. Beiden zijn immers al geruime tijd nieuwsgierig naar elkaars praktijk. Nu verenigen ze hun krachten in een dansstuk over verschillende generaties dansers, dans-identiteiten, energie en hoe dit alles ‘vorm’ te geven.

Vanrunxt wil het spanningsveld tussen dans en choreografie opdrijven. Wie is danser, wie choreografeert en ‘denkt’ de dans en waar komen die twee samen? Waar tekent de choreograaf de dans en waar doet de danser dat?

Mee op toneel staat mezzo-sopraan en componiste Els Mondelaers waar Vanrunxt al regelmatig mee samenwerkte in creaties als Mijn lichaam van u, lostmovements en recentelijk ook bij Hyena Hyena en 4.48. Els waagt zich in Freie Form aan een handvol stukken voor stem van Morton Feldman, songs van Yoko Ono en aan een ‘smartlap’ of twee. Het team wordt verder uitgebreid met Igor Shyshko, Ezra Veldhuis & Bosse Provoost (van o.a. Indoor Weather) en Stef Alleweireldt.

TEAM / CREDITS

idee, choreografie Marc Vanrunxt | dans, choreografie Samantha van Wissen | choreografie Igor Shyshko | muziek Els Mondelaers | lichtontwerp, techniek Stef Alleweireldt | scenografie Ezra Veldhuis & Bosse Provoost | productie Kunst/Werk | coproductie Perpodium

Samantha van Wissen
°1970, Roermond

Samantha van Wissen is een Nederlandse danseres die vooral gekend is omwille van haar werk met de in Brussel gevestigde choreografen Anne Teresa De Keersmaeker / Rosas en Thomas Hauert / ZOO.

Ze studeerde aan de Hogeschool voor Muziek en Theater Rotterdam (sinds 2000 hernoemd tot Codarts – hogeschool voor de kunsten). Nadien trok ze naar Brussel en vervoegde daar Rosas, het dansgezelschap van Anne Teresa De Keersmaeker, en nadien ZOO, het dansgezelschap van Thomas Hauert.

Ze werkte ook enkele keren samen met Fabián Barba, een Ecuadoriaanse danser en choreograaf die in Brussel studeerde aan de dansschool P.A.R.T.S. en eveneens met Thomas Hauert samenwerkte. Ze danste verder in enkele productie die regisseuse Inne Goris maakte voor kinderen, en in een productie van videast/muzikant Walter Verdin.

Met Marc Vanrunxt maakte Samantha in 2021 de kortfilm Cérémonie in de reeks (based on a true story).

Marc Vanrunxt
°1960, Antwerpen, woont en werkt in Antwerpen.

Marc Vanrunxt is choreograaf en danser. Hij onderzoekt de grenzen van dans als medium en choreografie als taal, door rekening te houden met de mogelijkheden van het lichaam. In zijn werk probeert hij begrippen als tijd, ruimte, energie en aanwezigheid te herdefiniëren. Het oeuvre van Vanrunxt werkt rond tegenstellingen als zichtbaar/onzichtbaar en tastbaar/ongrijpbaar. Zijn artistieke woordenschat vindt haar wortels in de punkbeweging en het abstracte expressionisme.