Maria Komarova & PPP

Dit project gaat over de economie van het luisteren en muziek maken, en pleit voor het gebruik van eenvoudige, gerecycleerde middelen - gevonden voorwerpen, analoge elektronica en lo-fi audiomateriaal. Vanuit de imperfecties van de gekozen materialen en de eigen kennis van hun eigenschappen (of het gebrek daaraan) verwerken we spel, falen en plezier in ons onderzoek. In de huidige fase van het project ontwikkelen we een modulaire multichannel-setup die bestaat uit assemblages van electret-microfooncapsules, versterkers en luidsprekers. De draagbaarheid laat "performative roo(u)ting" toe, wat betekent dat we objecten en geluiden in de ruimte kunnen bewegen. We proberen de alomtegenwoordige mengpanelen niet te gebruiken, en stellen een gedecentraliseerd netwerk van verspreide objecten voor, ontworpen voor real-time opname, reproductie en spatialisatie van geluid.

De setup wordt een ecosysteem met de mogelijkheid tot verschillende settings, die elk overeenkomen met een situatie gelinkt aan een specifieke soundscape. Elke daad word uitgevoerd door de objecten, terwijl wij focussen op het faciliteren van hun gedrag door de ruimte en technologie aan te passen. Door de settings te veranderen naargelang de architectuur en geometrie van de ruimte, creëren we een micro foley studio, waar we in real-time de soundtrack creëren voor een imaginaire documentaire.

Maria Komarova is een interdisciplinair artiest wier praktijk de grenzen opzoekt van podiumkunsten, scenografie, geluid en installatiekunst. Ze is geïnteresseerd in spatiale settings creëren met een gevoel voor nieuwsgierigheid en aandacht voor het alledaagse. Door doodgewone objecten te gebruiken en technisch te herdenken, benadrukt Komarova's werk het auditief en visueel potentieel van de niet-menselijke wereld. Ze werkt met geluid als performatief medium, ontwikkelt constant DIY-elektro-akoestische objecten en laat hen tijdelijk de ruimte van performances en installaties innemen. In de afgelopen jaren werd haar werk internationaal getoond op festivals als Oscillation, Archipel, Rewire, Reveil, Sonic Acts, Lisboa Soa, STUK (als onderdeel van Beyond Music: #5). Komarova is mede-oprichter van de Praagse organisatie di.pole, z.s., theatercollectief PYL en Performensk festival (opgericht in Minsk, nu in ballingschap)

Pierre Pierre Pierre is een autodidact geluidskunstenaar met een interesse voor disfunctionele elektronica en situaties. Hij speelt met handgemaakte elektronica, alledaagse goedkope hifi-toestellen en audiosynthese-coderingssoftware. Hij werkt samen met artiesten als Clinch (AV2), Will Guthrie (WAV2), Rui Leal (RRR), Mariane Moula (Prana Cotta), Aurélie Percevault (Smokeshow)... Zijn werk is gepresenteerd in Frankrijk, Portugal, Indonesië, Japan en België, en uitgegeven door Amateur, Fougère musique, Biome Tapes. Hij is voormalig lid van Cable#, experimenteel muziekfestival, en Mire, experimenteel filmcollectief en -organisatie in Nantes, Frankrijk. Met La Méandre collective en het gezelschap Veiculo Longo neemt PPP deel aan shows en projecten op straten en in de publieke ruimte. Als lid van het informele collectief Concerts Dispersés is hij betrokken bij de organisatie van off-grid-events en performance in het centrum van Frankrijk. PPP runt 50hz, die experimentele geluidskunst-events op poten zetten op verschillende locaties.