© Marjan Colombie

MonkeyMind Company I Lisi Estaras - What We Can Do Together

Lisi Estaras maakt een inclusieve voorstelling met 8 dansers uit België en Afrika, met en zonder beperking. De nadruk ligt op MIXABILITY. What We Can Do Together (werktitel) wil een uitwisseling op gang brengen die zich richt op het luisteren naar de ander en de realiteit van de ander, in plaats van het kennen en definiëren van de ander. Onze vooroordelen over hoe dingen zijn, onze eigen ervaring en referentiekader bepalen de vorm en manier waarop we de ander benaderen. Er is weinig ruimte (openheid) om de ander te zien als een nieuw individu in een voortdurend proces van transformatie. De productie is gericht op samenzijn op een manier waarbij iedereen zijn eigen inclusiviteit kan bezitten. In het werken met mixability dansers zijn het gebruik van fysieke hulpmiddelen en de ontwikkeling van vaardigheden essentieel. Dit werk vereist een permanente dialoog met en tussen de dansers. Dit kan alleen gebeuren binnen het kader van 'tijd nemen', van het installeren van een langzaam proces dat in de eerste plaats vertrekt vanuit het individu.

CREDITS

Concept en choreografie Lisi Estaras • Gecreëerd met de dansers Hannah Bekemans, Nadine McKenzie, Elie Tass, Andile Vellem, Tebandeke Joseph, Zoë Chungong en Julia Luna Dierens/Sophie Warnant • Assistent voor Hannah Bekemans:Marjan Colombie (B) • Assistent voor Julia Luna Dierens: Frank Dierens (B) • Dramaturgie: Sara Vanderieck (B) • Muziekcompositie: Gabriel Chwojnik (ARG) • Licht en scenografie: Helmut Van den Meersschaut (B) • Kostuums: Noluthando Lobese (Z-A) • Administratie en productieleiding: Nicole Petit (B) • Producenten MonkeyMind vzw/MonkeyMind Company en Unmute Dance Company • In coproductie met Vrijstaat Kunstefees, Bloemfontein, Charleroi danse, centre chorégraphique de Wallonie - Bruxelles en December Dance, Brugge
Met de steun van STUK Leuven (residentie) • Met de steun van de Vlaamse Overheid, Departement Cultuur, Jeugd en Media en Diplomatieke Vertegenwoordiging van Vlaanderen in Zuid-Afrika

MonkeyMind vzw Gent, B is het inclusieve productieplatform dat het parcours van de Gents/Argentijnse choreografe Lisi Estaras ondersteunt. Haar inhoudelijke en artistieke research en creaties worden vanuit deze basis in Gent ontwikkeld tot internationale hedendaagse performances en voorstellingen.

Onder de artistieke leiding van Lisi Estaras, de zakelijke leiding van Nicole Petit aangevuld met lokale en internationale artistieke medewerkers, maakt MonkeyMind inclusieve dansproducties. die geïnspireerd zijn door de complexe tijd waarin we leven en gevoed door het onderzoek naar het verweven van taal en beweging, met ART (danse) BRUT als een van de belangrijkste inspiratiebronnen.

De mens en menselijke imperfectie staan centraal in Lisi’s werk en onderzoek.

De focus ligt op het investeren in de inclusieve dialoog en het bevragen van de wijdverspreide clichématige blik op de beperkte andere. Hiermee nodigt ze de toeschouwer uit om op een andere manier te kijken en clichés te doorbreken.