© Arvind Sridhar

Sooraj Subramaniam - PALLAVI

Geïnspireerd door "pallavi", een woord in het Sanskriet, verkent Sooraj Subramaniam thema's als groei en tot bloei komen, met Odissi als danstaal. Die techniek bevindt zich aan de marge van Oost-Indische dansstijlen: gegrond, bochtig, rijk aan complex voetenwerk en gedetailleerde gebaren, maar met een eigentijdse uitdrukking door een beweging die van abstract minimalisme evolueert naar dense, caleidoscopische motieven.

Tijdens deze residentie leggen we de laatste hand aan het werk, met de hulp van dramaturg David Hernandez. Terwijl we de architecturale verhoudingen van het werk uitzuiveren en finetunen onderzoeken we ook de emotionele boog van het stuk, onderhandelen we over hoe de dansers beweging ontdekken binnen zichzelf en elkaar door op nieuwsgierige, vriendschappelijke manier te dansen. Het werk gaat op 24 november in première als double bill samen met Soorajs voorstelling nimbus, en vertrekt daarna op tour.

TEAM

Choreografie - Sooraj Subramaniam
Performers - Abhayalakshmi MB, Monami Nandy, Akshiti Roychowdhury & Sriradha Paul
Dramaturg - David Hernandez
Productieteam - Magenta vzw, Gent (Ayla Joncheere & Laura Neyskens)

Sooraj Subramaniam is een Australisch-Belgische danser van Maleisisch-Indische origine, en beheerst Indische dansstijlen als Bharatanatyam en Odissi, maar ook ballet en hedendaagse stijlen. Door zijn ervaring in verschillende culturele omgevingen beseft Sooraj dat 'eigentijds' niet per se verwijst naar een specifieke bewegingstaal, maar eerder naar een manier van werken die direct en persoonlijk is. Op die manier situeert Sooraj zijn werk in afgebakende ruimtes, met een stevige basis in poëtische motieven en choreografische kaders uit de Indische dans, terwijl hij ook de intersecties onderzoekt tussen traditionele en eigentijdse technieken om zo iets hybride en persoonlijks te bereiken.