Yusuf & Lingerwalt

Muzikanten Yusuf en Lingerwalt hebben veel gemeen: beiden zijn geboren en getogen in Leuven, beiden maken elektronische synthesizer-composities met een donker randje. Tijdens de zomer van 2019 delen de Leuvenaars Paviljoen 4 in STUK om er te werken aan nieuw materiaal: Yusuf creëert een nieuwe audiovisuele show die te horen en te zien is tijdens STUK START 2019, terwijl Lingerwalt soundscapes zal brengen in het mooie, houten auditorium.

Producer en vocalist Yusuf a.k.a. Jonas Steurs werd bekend als finalist van De Nieuwe Lichting van Studio Brussel. Begin 2019 bracht hij een nieuwe EP getiteld Seraph, waarop melancholische zang- en cello-melodieën hand in hand gaan met stevige verknipte beats à la Lanark Artefax. Op vraag van STUK werkt Yusuf aan een audiovisuele live vertaling van dit album, met bewegende visuals van de Franse grafisch kunstenaar Sybil Montet.

Lingerwalt werkt tijdens zijn residentie dan weer aan een nieuwe release waarbij hij de confrontatie aangaat met de duistere kanten van onze technofiele maatschappij en de ziekten van deze tijd grondig bestudeert.

“Ons digitaal evenbeeld wordt langzaamaan een vervormde weerspiegeling met een blitse filter erover zodat we de grauwe tinten uit het leven niet meer hoeven te aanzien. Begint dit evenbeeld stilaan zijn eigen leven te leiden, los van het echte? Kennen we, ondanks een steeds sterker wordend individualisme, onze eigen identiteit nog? Worden we minder kritisch over het onderscheid tussen het genot en het geluk? Is er nog tijd en plaats om ongelukkig te zijn? Trappen we bewust in de marketingstreken van rolmodellen in de hoop leegten te kunnen vullen op de manier waarop zij dat doen? Deze gedachten vormen het fundament van een rauw klankpalet waarmee ik het idee van een dystopische toekomst probeer vorm te geven.” - Lingerwalt