Expo   /   Geluid   /   Geluidskunst

Expo Floris Vanhoof & Rie Nakajima

STUK presenteert twee geluidsinstallaties van Floris Vanhoof (°1982) en Rie Nakajima (°1976) in het kader van Sound in May. Hoewel contrasterend in vorm, esthetiek en akoestische omgeving zijn beide werken opgebouwd uit een groot aantal klinkende objecten die samen een veellagige symfonie vormen. De luisteraar bepaalt zijn eigen compositie door rond te wandelen binnen deze omgevingen.

Floris Vanhoof - Polyhedra (STUK Labozaal)
Rie Nakajima - Stepping (Witte traphal Labozaal)

In STUK Labozaal klinkt de immersieve installatie Polyhedra van Belgisch mediakunstenaar Floris Vanhoof. Hierin tast Vanhoof de grenzen af tussen compositie, instrumentenbouw en sculptuur. Polyhedra is een ruimtelijk instrument dat bestaat uit 50 geometrische kartonnen vormen die verspreid hangen over de ruimte en elk een luidspreker bevatten. Zo ontstaat er een wolk van klanken met variërende intensiteit, een sonisch regenwoud dat de perceptie van de luisteraar op de proef stelt. In STUK zal Vanhoof zijn nieuwe album The Fluid Computer, dat verschijnt bij KRAAK, door de installatie laten klinken.

In dialoog met Vanhoof bouwt de Japanse geluidskunstenaar Rie Nakajima Stepping, een nieuwe installatie op maat van de witte traphal naast de labozaal. Terwijl Polyhedra gekenmerkt wordt door synthesizer-klanken in een donkere omgeving met nauwelijks akoestische reflectie, gebruikt Nakajima uitsluitend akoestische geluiden die in dialoog gaan met de natuurlijke galm van de lichte traphal. Beide installaties delen echter een veellagige, ruimtelijke aanpak met een bont pallet van klinkende voorwerpen. In haar typische stijl gebruikt Nakajima een combinatie van kinetische apparaten en gevonden objecten.

Polyhedra van Floris Vanhoof is een coproductie van Overtoon, Het Bos en KRAAK. Met de steun van de Vlaamse Overheid.

vr 3 mei 2019 19:00 - do 16 mei 2019

Locatie

STUK Labozaal

Prijs

GRATIS

Bijkomende info

Openingsuren
3 - 16 mei
di-vr 18:00-22:00
za-zo 14:00-18:00
maandag gesloten

Bezoek ook de gratis expo van
One2Play games festival
in STUK Verbeeckzaal