© Raymond Mallentjer
Dans
Marc Vanrunxt / Kunst/Werk & ChampdAction

PINK & ORANGE

Eind januari zou PINK & ORANGE, de nieuwe creatie van Kunst/Werk & ChampdAction in STUK in première gaan. Dat gebeurde zonder publiek, maar voor het oog van de camera. Op 13 maart is de online première te zien op Podium 19.

PINK & ORANGE op Podium 19
➤ Live te volgen op zaterdag 13.03.2021 om 23:30 of gratis te herbekijken via VRT NU.
Podium 19 is een nieuw en gratis cultuurkanaal. Je kan op Podium 19 terecht voor virtuele voorstellingen, optredens en concerten uit de Vlaamse cultuurhuizen. Podium 19 is te zien op kanaal 19 van Proximus Pickx (kanaal 269 vanuit Brussel of Wallonië), kanaal 99 van Telenet TV, kanaal 20 van Orange TV en uitgesteld via VRT NU.
➤ Zie ook: www.kunst-werk.be

Choreograaf en danser Marc Vanrunxt laat in PINK & ORANGE twee werken van de Amerikaanse avant-gardecomponist John Cage simultaan uitvoeren door pianist Yutaka Oya en organiste Iris Eysermans van het interdisciplinaire platform voor nieuwe muziek ChampdAction. Samen met dansers Lise Vachon, Peter Savel en Igor Shyshko verkent Vanrunxt in deze co-creatie de mogelijkheden en onmogelijkheden van deze muzikale crash/clash in een organische en dynamische choreografie, waarin hij de gangbare ‘ethiek en esthetiek’ probeert te herdefiniëren. Beeldend kunstenaar Tom Volkaert ontwierp voor deze creatie een felgekleurde tv-toren met getande randen voor drie vintage videoschermen, een excentrieke pianostoel en een schemerlamp.

Vanrunxt is gefascineerd door de intense samenwerkingsverbanden van het Judson Dance Theater en het triumviraat John Cage, Merce Cunningham en Robert Rauschenberg uit het New York van de jaren 50, 60 en 70. Hun innovatieve omgang met muziek, vorm en beweging, en vooral de interactie daartussen was richtinggevend voor generaties kunstenaars na hen.

In dezelfde spirit zet Vanrunxt in PINK & ORANGE een samenwerking op rond het werk van John Cage met ChampdAction. Naar een voorstel van pianist Yutaka Oya worden twee composities van John Cage voor één musicus tegelijkertijd uitgevoerd door organiste Iris Eysermans en Yutaka Oya zelf: Organ2/ASLSP (1987) voor draagbaar orgel en Sonatas and Interludes (1946-48) voor kleine (geprepareerde) vleugel. ASLSP staat voor As Slow As Possible en maakt van Organ2/ASLSP één langgerekt volume. De constructie van Sonatas and Interludes daarentegen is grillig en meer gefragmenteerd en staat in schril contrast met het meer introspectieve ASLSP. Op die manier belichaamt PINK & ORANGE twee manieren van omgaan met tijd, duur en dynamiek. John Cage zelf moedigde dit soort confrontaties en dialogen met zijn muziek aan.

PINK & ORANGE – de choreografie ontleent zijn titel aan een klein, abstract schilderij van Ellsworth Kelly uit 1951 – gaat op zoek naar nieuwe verhoudingen en naar communicatie tussen onverwachte elementen: Wat bevindt er zich tussen roze en oranje? Hoeveel is Cage maal Cage?

CREDITS

choreografie Marc Vanrunxt i.s.m. Igor Shyshko, Peter Savel, Lise Vachon
muziek John Cage: Organ2 / ASLSP (1987) uitgevoerd door Iris Eysermans; Sonatas & Interludes (1946-1948) uitgevoerd door Yutaka Oya
licht & techniek Stef Alleweireldt
scenografie Tom Volkaert
kostuums Katleen Vinck
geluidsregie Raphael Malfliet
productie Kunst/Werk
coproductie ChampdAction
residentie & coproductie STUK, Huis voor Dans, Beeld & Geluid
dank aan Paul Verrept, Lieve Dierckx, Stanislav Dobák, Bosse Provoost, Sarah Ludi, Karen Joosten, Ultima Vez, Peeping Tom
met de steun van de Vlaamse Overheid
gefilmd door Jan Bosteels & Beeldstorm in STUK Soetezaal, Leuven op donderdag 28 januari 2021

PINK & ORANGE werd deels gemaakt tijdens enkele residenties in STUK. Tijdens de laatste residentieperiode voor de geplande première keken we mee, en gingen we in gesprek met choreograaf Marc Vanrunxt.

za 13 mrt 2021 23:30

Locatie

Online

Prijs

GRATIS

Tags

première