Floris Vanhoof - Polyhedra

“Het rijke akoestische fenomeen van een symfonieorkest met al zijn klankbronnen inspireerde me om een stereosignaal door 50 luidsprekers met verschillende groottes en vormen te sturen. De klank zweeft rond door constante variaties in geluidsvolume. Alsof onzichtbare handen constant aan de volumeknoppen draaien.”

Polyhedra is een environment bestaande uit een luidsprekerorkest van een 50 verschillende geometrische vormen met een speaker ingebouwd. De verschillende groottes, vormen en plaatsing van de luidsprekers zorgen voor een intense luisterervaring: een grote ronde luidsprekerkast die linksachter opgesteld staat, vertaalt de klank anders dan een kleine vierkante luidspreker rechts voorin de zaal. Samen met de natuurlijke bewegingen in de muziek (bv van hoog naar laag) ontstaan er talloze bewegingen in de ruimte tussen de luidsprekers waardoor de klank op zichzelf door de ruimte reist.

Tijdens de residentie worden nieuwe vormen rond luidsprekers gebouwd, waarna het gonzen en galmen hiervan uitvoerig in de tentoonstellingsruimte getest kan worden. De proefopstelling zal leiden tot ruimtelijk en akoestisch plan voor de Polyhedra-tentoonstelling in mei.

Floris Vanhoof combineert huisgemaakte elektronische muziekcircuits met analoge projectietechnologieën voor audiovisuele installaties, expanded cinema performances en muziekuitgaven. In een zoektocht naar onze perceptie en nieuwe perspectieven wordt het ene medium wordt naar het andere vertaald.