Expo
Robbert&Frank Frank&Robbert

As You Think So Shall You Become

“Whatever one frequently thinks and ponders upon, that will become the inclination of his mind.”
- Buddha - the Dvedhavitakka Sutta

“Become what you think”
- Bruce Lee - Striking Thoughts

Tussen februari en juni 2022 landt het kunstenaarsduo Robbert&Frank Frank&Robbert in de Leuvense publieke ruimte met een combinatie van projecten. Ze nodigen ons uit om hun wereld van symbolische beeldtaal, doe-het-zelf rituelen en voortekenen te ontdekken. Ze maken van Leuven voor even een Robbert&Frank Frank&Robbert sneeuwbol voor de lente; een betoverende ervaring.

Betekenisvolle ontmoetingen staan centraal in de praktijk van Robbert&Frank Frank&Robbert. Ze kunnen plaatsvinden tussen een individu en een beeld/een zin, tussen twee personen onderling, of tussen verschillende mensen in een collectieve ervaring. Hun werk getuigt van hoop, weerstand en een wakker zijn in de wereld.


Curator: Karen Verschooren

In samenwerking met en met dank aan: Stad Leuven, Groendienst Leuven, Maakleerplek, Cas-co, SLAC, Let’s Talk Leuven, UC Leuven-Limburg en Fred&Ferry Gallery

Openingsmoment: Go Away Sorrow of the World - large

Zaterdag 12 februari, 16:00 - 18:00, Sluispark

Op een grote verlichtingspaal is een banner gemonteerd waarop te lezen staat ‘Ga weg leed van de wereld’, een mantra dat in 2008 bedacht werd door Frank&Robbert Robbert&Frank en sindsdien in verschillende fysieke vormen verschijnt. Wees welkom voor de officiële inhuldiging van dit tijdelijke monument (of monumentale werk). Verwacht een gezellig ritueel rond vuurkorven, met Go away sorrow of the world-soep, een streepje muziek en speeches.

Participatief project: DIY Shrines

12 februari - 6 juli

Voor het tentoonstellingsproject As You Think So Shall You Become ontwerpen en ontwikkelen Robbert&Frank Frank&Robbert 100 flat-pack shrines of kleine heiligdommen om tijdens hun events te verspreiden onder de Leuvenaars. Creëer je eigen persoonlijke rituelen rond het ‘heiligdom’ en geef het zo een betekenisvolle plaats in je leven. Robbert&Frank helpen je mee op weg.

Cirkelgesprek met Robbert&Frank Frank&Robbert

di 1 maart 10:00 Sint-Lucas Gent
Intern event
Taal: Nederlands

De publieke ruimte is voorzien van georganiseerde wachtruimte waar functionaliteit en ongezelligheid primeert; oog voor kwetsbaarheid of architecturale details is vaak afwezig. Robbert&Frank Frank&Robbert is een kunstenaarsduo dat vanuit hun praktijk als beeldend kunstenaars en performers, inzet op deze precaire plekken. Ze zien de pleinen, parken en straten als de canvassen om hun kunstpraktijk te activeren. Vanuit die gevoeligheid ontwikkelden ze in 2015 kleine houten koffertjes, ontworpen op de afmetingen van de handbagage van trein en vliegtuig. Tijdens de Vlaamse Residentie in Berlijn in 2019 evolueerden deze draagbare kunstwerken tot kleine intieme schrijnen. De schrijn wordt van zijn religieuze connotatie ontdaan en als ding an sich gepresenteerd. Het zijn uitwisselcabines, tijdscapsules, herinneringsdoosjes, maar evenzeer kleine kistjes die een ritueel kunnen herbergen. Tijdens het cirkelgesprek gaan Frank en Robbert vanuit dit persoonlijke narratief de dialoog aan met studenten van de ontwerpstudio 'Ruimte voor tussen-tijd' (Sint-Lucas Gent / opleiding Interieurarchitectuur).

Online talk - Cas-co curator tour

do 17 maart, 16:00
Taal: Engels

Robbert&Frank Frank&Robbert is een kunstenaarsduo actief op de grens tussen beeldende kunst, performance, theater en ingrepen in de openbare ruimte. Ze onderzoeken menselijke interacties, machtsstructuren en concepten zoals transformatie, vriendschap en humor. In dit online contact-moment geven ze tekst en uitleg bij de machine die het Leed van de Wereld probeert te verdrijven, en die op 12 februari in de publieke ruimte van Leuven geactiveerd werd. De talk is opgezet voor een groep internationale curatoren o.l.v Cas-co en is open voor publiek.

Masterclass DIYShrines

di 22 maart 14:00 - 17:00, Maakleerplek

Robbert&Frank Frank&Robbert geven een gratis masterclass rond DIYShrines, hun flatpack-versie van een schrijn om je eigen rituelen mee te creëren. De masterclass is gericht naar een publiek van kunstenaars met een praktijk in beeldende kunst, performance, en installatiekunst.

Artist Talk: Robbert&Frank Frank&Robbert

di 22 maart 19:00, SLAC

In hun artist talk gaat kunstenaarsduo Robbert&Frank Frank&Robbert dieper in op hun praktijk in het algemeen en de projecten in de context van hun tentoonstelling: As You Think So Shall You Become. Ze nemen je mee in hun wondere wereld vol symbolische beeldtaal, doe-het-zelf rituelen en voortekenen, en nodigen je uit om zelf aan de slag te gaan met een door hen ontworpen DIY flatback shrine!

Workshop participatieve kunstpraktijken met Robbert&Frank Frank&Robbert

vr 1 april, 14:00 - 16:00
Intern event
Taal: Nederlands

Op welke manieren verbinden kunstenaars zich met de wereld? Hoe kan je als sociaal cultureel werker samen met kunstenaars ‘dingen’ zichtbaar maken en veranderingsprocessen op gang brengen? Robbert en Frank gaan samen met vijftien studenten sociaal-cultureel werk van de Sociale School Leuven / UCLL op zoek naar antwoorden aan de hand van hun nieuwe werk: DIYShrines.

Workshop ‘becoming changemakers’ met Robbert&Frank Frank&Robbert

ma 25 april, 10:00- 16:00
Campus UCLL, Hertogstraat 178 Leuven, lokaal E111
Intern event
Taal: Engels

In deze workshop delen Robbert&Frank Frank&Robbert hun praktijk met 40 studenten van over de hele wereld die samen het vak ‘Personal Growth’ volgen aan de International Educating Class van UC Leuven-Limburg. Het Zuid-Afrikaans filosofisch concept Ubuntu - vrij vertaald ‘Ik ben omdat wij zijn’ - is richtinggevend en vormt de basis om verhalen te delen en naar elkaar te luisteren. Robbert & Frank gaan samen met de studenten op zoek naar wat ‘peace building’ en ‘becoming changemakers’ kan betekenen in een wereld vol uitdagingen.

DOORS OF PERCEPTION. ZOMER/WINTER

24 mei - 6 juli
SLAC / Abdij van Park
Installatie

Doors of Perception is een muurinstallatie van het Gentse kunstenaarsduo Robbert&Frank Frank&Robbert in twee delen. Op de muur naast de ingang van SLAC (Dirk Boutslaan 60-62) kan je de winteringreep terugvinden. Aan Abdij van Park, ter hoogte van de moestuin, vind je zomeringreep terug. Beide installaties tonen punthoofdventjes, abstracte versies van het kunstenaarsduo, die de deur openen naar een landschap met een bizon, symbool voor de samenvoegende kracht tussen het spirituele en aardse.

SLOTRITUEEL

za 18 juni 15:00-18:00
Abdij van Park

Op 18 juni vieren we het einde van het tentoonstellingsproject As You Think So Shall You Become met een samenkomst rond de installatie Doors of Perception aan de muur van Abdij van Park. We verwelkomen je in Schuur, maken samen een kleine wandeling met een afsluitend ritueel, en nodigen je tot slot uit voor een hapje en een drankje aan de installatie. Welkom!

Foto's van deze mooie namiddag kan je hier bekijken. © WieBa Photography

Courtesy of the artists

BAKSTEEN: GO AWAY SORROW OF THE WORLD

4 sep 2023 - 30 sep 2023

Robbert & Frank Frank& Robbert zegenen de nieuwe site van STUK in met een subtiele integratie. Op het boventerras werden twee originele bakstenen uitgeveild, om vervangen te worden door een op maat gemaakt exemplaar van Brick - Go Away Sorrow Of The World.

Robbert&Frank Frank&Robbert

Sinds 2012 gaan Frank en Robbert door het leven als het kunstenaarsduo Robbert&Frank Frank&Robbert. Deze intense samenwerking vormt de basis voor hun artistieke praktijk en symboliseert hun visie op vriendschap, collectiviteit, samenspel en kennisdeling. Samen realiseren ze een multidisciplinair oeuvre van objecten, prints, installaties, video's, acties in de openbare ruimte en cross-over performances op de grens tussen kunst en theater. Met hun werk verhouden ze zich actief tot de globale samenleving en formuleren ze vragen en poëtische alternatieven. Hun werk was te zien in solotentoonstellingen in o.a. Fred&Ferry Gallery (Antwerpen), Croxhapox (Gent), Netwerk (Aalst), Lage Egal Gallery (Berlijn), Buda (Kortrijk) en Be-Part (Waregem), en in groepstentoonstellingen in o.a. Baro Gallery (Sao Paulo), Charlama Contemporary Art Gallery (Sarajevo), Panthera Art Space (Brussel), Belvédère (Rotterdam), KW Institute for Contemporary Art (Berlijn), Dr. Guislain Museum (Gent) en BOZAR (Brussel).

Ze studeerden in 2012 af met een masterdiploma beeldende kunst aan het KASK Gent. Sinds januari 2021 worden ze vertegenwoordigd door Fred&Ferry Gallery (Antwerpen).

za 12 feb 2022 10:00 - wo 6 jul 2022 18:00

Locatie

Publieke ruimte Leuven

Prijs

GRATIS