© Paolo Viganò
Lezing
Paola Viganò (IT), Viviana d'Auria (IT) & Greet De Block (BE)

Discussion around P. Viganò The Biopolitical Garden, published by actar

Paola Viganò

Paola Viganò, architect en stedenbouwkundige, is hoogleraar stedelijke theorie en stedenbouwkundig ontwerp aan de EPFL (CH) (waar ze het Habitat Research Center en het Lab-U leidt) en aan de IUAV Venetië (IT). Na lang te hebben gereflecteerd over architectuur en stedenbouw op alle schalen, heropent Viganò het debat over de rol van architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp. Dit debat kadert in een groter biopolitiek project dat zich bezighoudt met levende entiteiten en lichamen in de ruimte, en nieuwe manieren van samenleven.

Viganò ontving de Grand Prix de l'Urbanisme in 2013, de titel van Doctor Honoris Causa van de UCLouvain in 2016, de Vlaamse Cultuurprijs voor Architectuur in 2017 en de Gouden Medaille voor de carrière van Milano Triennale in 2018. In 2022 ontving ze de Schellingprijs voor Architectuurtheorie. Viganò richtte haar Studio in 1990 samen met Bernardo Secchi op en werkte aan projecten in heel Europa. Sinds 2015 richt Studio Paola Viganò zich op ecologische en sociale transities in steden en gebieden, waaronder projecten als het park van het Nuclear Research Center in Dessel in België en het Marie Janson Plein in Brussel met VVV. Het Studio heeft onlangs het stadsplan van Lugano in Zwitserland gewonnen en voltooid, is adviseur van het stadsplan van Genève en coördineerde het herstelplan van de Vesdervallei in Wallonië (met ULiège) na de overstroming van 2021.

Recente publicaties van Viganò zijn The Biopolitical Garden, 'Life as a Common: Space for a New Biopolitical Project' (2022), The Horizontal Metropolis. A Radical Project, met Chiara Cavalieri (2019), Territories of Urbanism (2016).

Greet De Block

Greet De Block is universitair hoofddocent aan de Universiteit Antwerpen. Binnen haar brede reflectie over stedenbouw, spiegelt haar recente werk het huidige veerkrachtige ontwerp aanvroegere sociaal-ruimtelijke plannen die omgaan met onzekerheid en risico's in een context van snelle stedelijke transformaties. Dit onderzoek kan een kritisch standpunt innemen over de kwestie van co-existentie. Ze schrijft en doceert over infrastructuur als drijvende kracht achter verstedelijking, waarbij ze een interdisciplinaire benadering voorstaat die stedenbouw koppelt aan stadsgeschiedenis, wetenschapstechnologie en sociale studies (STS), politieke geografie en landschapsstudies.

De Block is opgeleid als ingenieur-architect en stedenbouwkundige. In 2011 promoveerde ze summa cum laude aan de KU Leuven op een onderzoek naar ruimtelijke schema’s in netwerkdesign. Tijdens haar postdoc (FWO) investeerde ze in onderwijs en internationalisering door een samenwerking aan te gaan met Harvard University, University of New Hampshire, TU Eindhoven en Rijkswaterstaat voor onderzoek, lezingen en studieverblijven. In 2015 begon ze aan de Universiteit Antwerpen (UA), als spil tussen het Centrum voor Stadsgeschiedenis (CSG) en het Instituut voor Stadsstudies (USI).

Viviana d'Auria

Viviana d'Auria is architect, stedenbouwkundige en universitair hoofddocent internationale stedenbouw aan het Departement Architectuur van de KU Leuven, en hoofd van Urban Design, Urbanism, Landscape and Planning. Met haar werk onderzoekt ze de kennistheoretische bijdrage van ontwikkelingshulp aan de stedenbouwkundige discipline, binnen een meer algemene interesse in de transculturele constructie van steden en hun betwiste ruimtes. Haar recente bijdragen op het gebied van huisvesting voor vluchtelingen, het recht op huisvesting, de transformatie van sociale huisvesting en de ingewikkelde wisselwerking tussen migratie, grenzen en landschap zijn van groot belang voor de discussies over samenleven.

Viviana is opgeleid als architect en urbanist (Roma Tre Universiteit (Italië)) en behaalde een Master in Human Settlements en haar PhD aan de KU Leuven (België). Met haar post-doc (NWO) aan de Universiteit van Amsterdam als aanleiding, zet ze zich in voor het opbouwen van transdisciplinaire onderzoeks- en onderwijsnetwerken, waarbij ze de nadruk legt op samenwerkingsverbanden met universiteiten in het zogenaamde "mondiale Zuiden", zoals de Universiteit van Guayaquil en Universidad Politecnica Salesiana, Ecuador; Universiteit van Witwatersrand, Zuid-Afrika; Birzeit Universiteit, Palestina) en maatschappelijke organisaties zoals Architects without Borders-UK, Refugees Welcome Italy, etc.

TAAL Engels

WANNEER woensdag 8 mei 2024 om 20 uur

WAAR STUK Auditorium, Naamsestraat 96, 3000 Leuven

TICKETS via www.stuk.be | ticket@stuk.be | 016 14 66 88

TARIEVEN € 9 | STUK lidmaatschapskaart € 7 | student € 5 | KUL cultuurkaarthouders €4 | S&A leden gratis > leden kunnen hun ticket aanvragen per mail via ticket@stuk.be

INFO www.stadenarchitectuur.be / www.stuk.be

AUDITORIUM 23/24 – CO-EXISTENCE

Lezingenreeks architectuur, stedenbouw en landschap

Curator: Studio Paola Viganò

DESIGNING SPACE FOR NEW WAYS OF LIVING TOGETHER

In het kader van de huidige socio-ecologische transitie moeten verschillende gemeenschappen, menselijke en niet-menselijke, op nieuwe manieren samenleven: hoe kunnen we samenleven met de wilde natuur in de stad, hoe kunnen kansarme gemeenschappen hun ruimte vinden in dichtbevolkte stedelijke gebieden, hoe kunnen verschillende activiteiten samenkomen in openbare ruimten, enz. Deze lezingenreeks richt zich op het creëren van nieuwe typologieën van ruimte, die nieuwe manieren van leven mogelijk maken en inspireren door middel van een technisch, politiek en ethisch proces van collectieve keuzes.

PROGRAMMA

26.10.2023 / AV aula 91.12
Chloé Bodart & Agnes Pelletier (FR)
Everyday co-existence

30.11.2023 / STUK
Stad Parijs - Charles-Antoine Depardon, Sophie Mourthé, Kristiaan Borret
Metropolis of co-existence

29.02.2024 / STUK
Dirk Sijmons (NL)
Urban-Nature co-existence

21.03.2024 / STUK
Gabu Heindl (AU)
Landscape(s) of co-existence

02.05.2024 / STUK
Dilip da Cunha (IN)
Co-existence with water

08.05.2024 / STUK
Paola Viganò (IT), Viviana d'Auria (IT) & Greet De Block (BE)
Discussion around P. Viganò The Biopolitical Garden, published by actar

wo 8 mei 2024 20:00
Tickets Laatste tickets Uitverkocht

Locatie

STUK Auditorium

Prijs

€ 9 (basis)
€ 7 (STUKkaart)
€ 5 (student)
€ 4 (KU Leuven cultuurkaart)
Gratis (leden S&A > vraag je ticket aan per mailvia ticket@stuk.be)