© Gilles Clement
Lezing
Gilles Clément (FR)

Landscape(s) of co-existence

Gilles Clément neemt in de wereld een unieke positie in op het snijvlak van filosofie, ecologie, kunst en landschapsarchitectuur. Hij benadert het vraagstuk van de samenleving tussen mens en natuur via meerdere dimensies van het landschap. Zijn werk wordt geleid door het motto "werk altijd met de natuur, nooit ertegen".

Opgeleid als tuinbouwkundig ingenieur en landschapsarchitect aan het Institut National d'Horticulture et du Paysage in Angers, geeft Gilles Clément sinds 1979 les aan de École Nationale Supérieure du Paysage (ENSP) in Versailles, naast zijn werk als ontwerper.

Gilles Clément doet theoretisch en praktisch onderzoek in drie richtingen van natuurlijke coëxistentie. Ten eerste The Garden in Motion, een concept dat is afgeleid van experimenten in zijn eigen tuin in La Creuse en later is toegepast op publieke ruimten in Frankrijk en daarbuiten. Sindsdien zijn er talrijke projecten uitgevoerd op basis van dit beheersprincipe, met name op het "Lycée Agriculturel Jules Rieffel" in Saint Herblain (Loire Atlantique) tussen 2004 en 2009. Ten tweede The Planetary Garden, een politiek project gebaseerd op ecologisch humanisme, dat voor het eerst gedeeld werd met het publiek door een grote tentoonstelling in de Grande Halle de la Villette in Parijs (1999/2000), als ook door een aantal studies: -de Planetaire Tuin van Shanghai -het Landschapscharter van Vassivière (Limousin) en andere werken in uitvoering. En ten slotte is er The Third Landscape, een concept dat werd ontwikkeld in het kader van een landschapsbeoordeling in de Limousin, gedefinieerd als een "aarzelend fragment van de Planetaire Tuin". Het wordt toegepast op alle verwaarloosde (friche) of verlaten (délaissés) ruimtes, die hij beschouwt als de belangrijkste broedplaatsen voor biodiversiteit.

De belangrijkste ideeën van Gilles Clément zijn gepubliceerd in "Jardin en Mouvement" (1991), "Le Jardin Planétaire" (1999), "Manifeste du Tiers-paysage" (2004), "Jardins, paysage et génie naturel" (2012) en "Notre-Dame-des-Plantes" (2021).

TAAL Engels

WANNEER donderdag 21 maart 2024 om 20 uur

WAAR STUK Auditorium, Naamsestraat 96, 3000 Leuven

TICKETS via www.stuk.be | ticket@stuk.be | 016 14 66 88

TARIEVEN € 9 | STUK lidmaatschapskaart € 7 | student € 5 | KUL cultuurkaarthouders €4 | S&A leden gratis > leden kunnen hun ticket aanvragen per mail via ticket@stuk.be

INFO www.stadenarchitectuur.be / www.stuk.be

AUDITORIUM 23/24 – CO-EXISTENCE

Lezingenreeks architectuur, stedenbouw en landschap

Curator: Studio Paola Viganò

DESIGNING SPACE FOR NEW WAYS OF LIVING TOGETHER

In het kader van de huidige socio-ecologische transitie moeten verschillende gemeenschappen, menselijke en niet-menselijke, op nieuwe manieren samenleven: hoe kunnen we samenleven met de wilde natuur in de stad, hoe kunnen kansarme gemeenschappen hun ruimte vinden in dichtbevolkte stedelijke gebieden, hoe kunnen verschillende activiteiten samenkomen in openbare ruimten, enz. Deze lezingenreeks richt zich op het creëren van nieuwe typologieën van ruimte, die nieuwe manieren van leven mogelijk maken en inspireren door middel van een technisch, politiek en ethisch proces van collectieve keuzes.

PROGRAMMA

26.10.2023 / AV aula 91.12
Chloé Bodart & Agnes Pelletier (FR)
Everyday co-existence

30.11.2023 / STUK
Stad Parijs - Charles-Antoine Depardon, Sophie Mourthé, Kristiaan Borret
Metropolis of co-existence

29.02.2024 / STUK
Dirk Sijmons (NL)
Urban-Nature co-existence

21.03.2024 / STUK
Gilles Clément (FR)
Landscape(s) of co-existence

02.05.2024 / STUK
Dilip da Cunha (IN)
Co-existence with water

08.05.2024 / STUK
Paola Viganò (IT), Viviana d'Auria (IT) & Greet De Block (BE)
Discussion around P. Viganò The Biopolitical Garden, published by actar

do 21 mrt 2024 20:00
Tickets Laatste tickets Uitverkocht

Locatie

STUK Auditorium

Prijs

€ 9 (basis)
€ 7 (STUKkaart)
€ 5 (student)
€ 4 (KU Leuven cultuurkaart)
Gratis (leden S&A > vraag je ticket aan per mailvia ticket@stuk.be)