Lezing
Gabu Heindl (AU)

Common Ownership and Nonsolution: Contexts, Conflicts, and Co-existence

Om medische redenen kan spreker Gilles Clément er op 21 maart niet zijn. Gekochte tickets voor Gilles Clément blijven geldig voor Gabu Heindl.

Als architect, urbanist en activist presenteert de Weense Gabu Heindl haar meest recente werk. Daarbij richt ze zich op het thema ‘Designing space for new ways of living together’. Heindl is oprichter van GABU Heindl Architecture en professor Architecture Cities Economies aan de universiteit van Kassel. Haar scherpe en kritische blik op het streven naar een gelijke en rechtvaardige samenleving voor een duurzame toekomst is opvallend aanwezig in al haar activiteiten, van praktijk tot onderzoek en onderwijs. Daarbij stelt ze regelmatig een dominante, neoliberale toe-eigening van stadsontwikkeling in vraag inclusief openbare ruimte.

Haar bureau GABU Heindl Architecture richt zich op publieke ruimte, openbare gebouwen, commons en niet-commerciële huisvesting. Van 2013 tot 2017 was ze voorzitter van de ÖGFA - Oostenrijkse vereniging voor architectuur.

Als voorzitter van Architecture Cities Economies in Kassel leidt Gabu Heindl het onderzoek naar de diverse economieën van betaalbare Huisvesting en Infrastructuur; Klimaat - Echte kosten van klimaatactie; en Participatie - Radicaal democratische projectontwikkeling. Ze doctoreerde in Wenen en studeerde architectuur in Wenen, Tokio en Princeton.

Gabu Heindl geeft regelmatig lezingen en heeft talrijke artikelen en boeken gepubliceerd, waaronder Building Critique, Architecture and its Discontents, Spector Books 2019 en de monografie Stadtkonflikte. Radikale Demokratie in Architektur und Stadtplanung, Mandelbaum 2020 (2022 3e druk).

TAAL Engels

WANNEER donderdag 21 maart 2024 om 20 uur

WAAR STUK Auditorium, Naamsestraat 96, 3000 Leuven

TICKETS via www.stuk.be | ticket@stuk.be | 016 14 66 88

TARIEVEN € 9 | STUK lidmaatschapskaart € 7 | student € 5 | KUL cultuurkaarthouders €4 | S&A leden gratis > leden kunnen hun ticket aanvragen per mail via ticket@stuk.be

INFO www.stadenarchitectuur.be / www.stuk.be

AUDITORIUM 23/24 – CO-EXISTENCE

Lezingenreeks architectuur, stedenbouw en landschap

Curator: Studio Paola Viganò

DESIGNING SPACE FOR NEW WAYS OF LIVING TOGETHER

In het kader van de huidige socio-ecologische transitie moeten verschillende gemeenschappen, menselijke en niet-menselijke, op nieuwe manieren samenleven: hoe kunnen we samenleven met de wilde natuur in de stad, hoe kunnen kansarme gemeenschappen hun ruimte vinden in dichtbevolkte stedelijke gebieden, hoe kunnen verschillende activiteiten samenkomen in openbare ruimten, enz. Deze lezingenreeks richt zich op het creëren van nieuwe typologieën van ruimte, die nieuwe manieren van leven mogelijk maken en inspireren door middel van een technisch, politiek en ethisch proces van collectieve keuzes.

PROGRAMMA

26.10.2023 / AV aula 91.12
Chloé Bodart & Agnes Pelletier (FR)
Everyday co-existence

30.11.2023 / STUK
Stad Parijs - Charles-Antoine Depardon, Sophie Mourthé, Kristiaan Borret
Metropolis of co-existence

29.02.2024 / STUK
Dirk Sijmons (NL)
Urban-Nature co-existence

21.03.2024 / STUK
Gabu Heindl (AU)
Landscape(s) of co-existence

02.05.2024 / STUK
Dilip da Cunha (IN)
Co-existence with water

08.05.2024 / STUK
Paola Viganò (IT), Viviana d'Auria (IT) & Greet De Block (BE)
Discussion around P. Viganò The Biopolitical Garden, published by actar

do 21 mrt 2024 20:00

Locatie

STUK Auditorium

Prijs

€ 9 (basis)
€ 7 (STUKkaart)
€ 5 (student)
€ 4 (KU Leuven cultuurkaart)
Gratis (leden S&A > vraag je ticket aan per mailvia ticket@stuk.be)